”Var väldigt svårt”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Lindsey Vonn om Stenmark, kritiken och de uppmärksammade bilderna

Lindsey Vonn på plats i Hammarby sjöstad för kvällens slalomtävling.
Foto: IBL
Lindsey Vonn på plats i Hammarby sjöstad för kvällens slalomtävling.

I helgen blev Lindsey Vonn historisk när hon slog Ingemar Stenmarks cuprekord – men stjärnan har även väckt uppmärksamhet utanför skidbacken.

Nu berättar hon om kritiken, bilderna hon var tveksam till att ställa upp på och känslorna för svenske legendaren.

– Att göra något i närheten av vad han har gjort vore en dröm som blir sann, säger Vonn. 

Foto: Bildbyrån
Ingemar Stenmark jagas av Vonn.

Lindsey Vonn blev klar för parallellslalomen i Hammarbybacken förra veckan. Men i går la stjärnan upp en bild på Instagram där hon skrev att hon skulle flyga till Stockholm, kolla in backen och sedan besluta om hon skulle tävla.

Med timmar kvar till tävlingen har Vonn fortfarande inte bestämt sig.

– Vi ska få ett teståk i banan och jag vill se hoppet och få en bra inspektion och se om jag är bekväm. När du kör en mot en mot någon pushar du allt till gränsen och jag vill inte ta några risker med mitt knä. Det har varit lite skador i parallell så jag vill bara ta hand om mitt knä för det måste hålla till nästa OS, säger Vonn.

Amerikanskan slåss om världscuptiteln med Lara Gut och det är tajt i toppen. Det är det som gör att Vonn ändå beslutade sig för att komma till Stockholm.

Stjärnan tog i helgen sin 20:e världscuptitel när hon säkrade störtloppscupen. Hon slog därmed Ingemark Stenmarks rekord på 19 titlar.

– Jag kunde aldrig drömma om att det var möjligt att ha fler glober än Stenmark. Jag är fortfarande bakom honom när det gäller världscupsegrar, men jag har i alla fall slagit honom på något.

”Ingemar är en legend”

Amerikanskan är dock bara tio segrar ifrån att tangera rekordet.

– Jag har förhoppningsvis två säsonger kvar och jag har vunnit nio den här säsongen. Kollar man matematiskt ser det rätt bra ut. Men allt kan hända. Jag försöker att inte tänka så mycket på det för jag har lärt mig att ju mer du tänker på rekord desto svårare är de att slå. Jag försöker bara vinna, säger hon och fortsätter:

– Ingemar är en legendar och att göra något i närheten av vad han har gjort vore en dröm som blir sann.

Vonn har även väckt en hel del uppmärksamhet utanför backen den senaste tiden. 31-åringen hamnade i blåsväder efter att ha lagt upp en video där hon slår sönder sina skidor med en hammare efter uråkningen i fredagens störtlopp. Klippet väckte stark kritik och amerikanskan gick snabbt ut och bad om ursäkt.

– Det har mest bara varit skämt, men jag förtjänar det. Jag ber om ursäkt och jag hoppas att det är bakom mig. Skämtet kommer nog att fortsätta ett tag, men jag antar att jag får skylla mig själv.

”Var väldigt svårt”

Vonns fotografering för Sports Illustrated där stjärnan var kroppsmålad har också varit en snackis de senaste dagarna. Nu berättar 31-åringen att hon var tveksam till upplägget.

– Det var väldigt svårt. När jag kom överens att göra det var det med Caroline (Wozniacki) och Ronda (Rousey), jag visste inte att det var kroppsmålning. Jag visste inte om jag var bekväm, men tänkte att om de två gör det får jag väl ”suck it up” och bara göra det. När vi kom dit var jag lite nervös och obekväm. Men alla fick mig att känna mig trygg och det boostade definitivt mitt självförtroende, säger hon och fortsätter:

– Jag har aldrig varit i en sådan situation och jag är inte den mest självsäkra personen när jag inte är i skidbacken så det hjälpte verkligen mig personligen och jag tycker att det skickar ett bra budskap till alla. Det finns inte bara en kroppstyp som är vacker, alla är vackra. Jag tycker att det är bra att presentera idrottare på det sättet, att vi är starka och vackra.

50 minuter före tävlingen skrev Vonn på Twitter att hon kommer att köra i Hammarbybacken.

”Hoppet känns lite konstigt men jag är säker nog att köra”, skriver hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE