Svenskans ilska: ”Jag skulle döda dem”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Isabellah Andersson reagerar på dopningen

Tyson Gay, Justin Gatlin och Rita Jeptoo har alla dopat sig
Foto: Foto: TT
Tyson Gay, Justin Gatlin och Rita Jeptoo har alla dopat sig

Om fyra veckor drar Friidrotts-VM i gång. Flertalet av guldfavoriterna har tidigare i karriären blivit fällda för dopnining.

– Friidrotten är smutsig. Jag skäms ibland..., säger Isabellah Andersson till Sportexpressen.

Flertalet av de stora löparstjärnorna i världen omringas av dopningsrykten. 100 meters-stjärnorna Justin Gatlin och Tyson Gay har båda blivit dömda för dopning och långdistansstjärnan Mo Farah skakas av en dopningsskandal kring tränaren Alberto Salazar.

En som tröttnat är den svenska maratonlöperskan Isabellah Andersson, 34.

– Om jag var Gud så skulle jag döda dem alla, alla som fuskar, säger hon till Sportexpressen.

”Flera gånger tänkt att jag ska sluta”

Om fyra veckor är det dags för Friidrotts-VM i Peking. En som inte kommer finnas med där är Rita Jeptoo - kvinnan som många menar är världens bästa maratonlöperska. Anledningen är att hon stängdes av för dopning i vintras.

– Om du inte är löpare så är det svårt att förstå... Det bränner i hjärtat! Faktiskt. Jag har tränat, slitit och så kommer jag till ett lopp och möter de som dopat sig, säger Isabellah Andersson innan hon fortsätter:

– Jag har flera gånger om tänkt att jag ska sluta. Men varför ska jag göra det egentligen? Jag kan bli bra utan doping!

”Jag är ren”

Andersson menar att det inte längre om att vara bäst - istället lyfter hon fram att hon inte använder sig av prestationshöjande medel.

– Folk säger till mig: "Du är inte bäst i världen." Men jag skiter i det. Jag springer på egen kraft och jag är stolt över det. Jag är ren.

För maratonsstjärnan kom den största framgången via EM-bronset 2010 - en medalj hon fick efter det att två stycken löperskor åkt fast för dopning.

Publicerad: