”Det är som Big Brother”

Publicerad 2015-10-13

”Masken” Carlsson kritiserar SHL:s war room

SHL har rivstartat 2015.

Men mycket har handlat om huvudtacklingar, filmningar och crosscheckings – tyvärr.

– SHL börjar bli lite som ”Big Brother”, det är ­kameror överallt och på tok för stort fokus på att allt ska anmälas. Låt ­domarna avgöra hockeyn, säger Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson.

Följ ämnen

Till starten av SHL 2014–15 valde ligan att investera i ett så kallat situationsrum, eller war room. Det är en funktion som ska hjälpa till att få bort fula huvudtacklingar, värna om spelarnas säkerhet och se till att busarna inte tar över SHL.

Och situationsrummet är effektfull.

De är mycket duktiga på att hitta incidenter på isen och med hjälp av modern tv-teknik kan de se exempelvis tacklingar från fler vinklar och har förmånen att se incidenterna flera gånger.

Under förra säsongen fördubblades antalet anmälningar till disciplinnämnden. 

Och trenden har fortsatt den här säsongen och hittills har sju spelare straffats av disciplinnämnden.

”Hoppas på ändring”

Men alla är inte nöjda med massanmälningarna. Som Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson, som är en av Sveriges mest meriterade i sin genre.

– SHL börjar bli ­lite som ”Big Brother”, det är kameror överallt och på tok för stort fokus på att allt ska anmälas. Låt domarna avgöra hockeyn.

”Masken” menar att svensk hockey i dag handlar om att hitta fel och bus på isen och att sporten inte är i centrum.

– Hoppas det blir ändring så fokus blir på sporten inte på att hitta ”skit”.

SHL:s sportchef Johan Hemlin håller inte med ”Masken”.

Han menar att situationsrummet hjälper SHL och städar upp i ligan.

– Vi införde situationsrummet för att få en säkrare miljö för spelarna på isen. Det tycker jag att vi lyckas med. Visst har antalet anmälningar till disciplinnämnden ökat, men det är inte så konstigt när vi har den dimensionen att kunna kontrollera saker som situationsrummet har.

”Vi är på rätt väg”

Karlskronas sportchef Michael Sundlöv, tidigare i referensgruppen som bistod situationsrummet med expertis, tycker att situationsrummet kan utvecklas.

– Vi är på rätt väg. Men som allt annat i världen kan det utvecklas. Jag tror att det blir bättre om fler ögon följer matcherna, säger Sundlöv.