SOK om kritiken: ”Handlar om att prestera – inte bara att delta...”

Publicerad 2012-06-19

Ser de tuffa kraven som kvalitetshöjare

Stefan Lindeberg, SOK.

Kritikerna menar att de tuffa kraven utarmar svensk idrott.

SOK ser dem som en kvalitetshöjare.

– Det handlar om att prestera på OS, inte att bara delta, säger ordföranden Stefan Lindeberg.

När de kritiska rösterna höjts efter en rad uppmärksammade OS-petningar under våren har Sveriges olympiska kommitté stått på sig: idrottare som inte är topp åtta-material får inte åka till London-OS, trots att de klarat de internationella kraven.

Nu försvarar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg de tuffa kraven.

– Förut var det fritt fram att skicka alla idrottare som klarade de internationella kvalgränserna till OS. Men vi vill ha en jämnstark trupp och har därför egna uttagningskrav på våra aktiva, säger han och fortsätter:

– Om det bara handlade om att uppfylla ett minimikrav, då skulle också det ta udden av drömmen de flesta av oss har om svenskar som kan prestera på ett OS. Vi har tillräckligt många ur truppen ändå som kommer att skrivas sönder av pressen och kallas turister.

”Byta nationalitet”

När Mustafa Mohamed ratades av SOK trots en lovande start på sin maratonsatsning reagerade hans svenska löparkollegor starkt och ställde sig tveksamma till sin egen satsning.

– När inte Mustafa tas ut trots att han gjort bra insatser inser man ju att det kommer bli svårt för egen del. När kvalgränserna i många grenar är lika med svenskt rekord kanske man måste tänka om. Man kanske skulle byta nationalitet, sa David Nilsson till Sportbladet.

Men Stefan Lindeberg tror i stället att de hårda kraven i form av svåra kvalgränser samt topp- och talangprogrammet – där SOK:s snittkostnad per idrottare och år ligger på 250–300 000 kronor – snarare höjer kvaliteten än dödar drömmar.

– Det driver utvecklingen framåt. Historien har visat att vi kan få fram svenska världsnamn i vilken sport som helst, och såna här satsningar hjälper oss nå dit även framöver.

Följ ämnen i artikeln