SHL Svenska hockeyligan

”Jag lever ju med någon typ av kronisk värk i huvudet”

C More vill behålla Nils Andersson som expert

Av: 

Simon Norberg

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Inför SM-slutspelet förstärkte han C Mores hockeystudio.

Sedan dess har Nils Andersson, 29, blivit överöst med beröm.

– Det är nog bara många som är glada att se att man lever och verkar må bra, säger han.

När Nils Anderssons HV71 gästade Malmö ett par dagar före julafton 2019 ådrog backen sig sin andra hjärnskakning på kort tid.

Det blev hans sista match på elitnivå.

I höstas meddelade 29-åringen, från Umeå, att hockeykarriären var över.

I dag bor han på Södermalm i Stockholm och pluggar en tvåårig utbildning inom digital design och tech.

– Jag håller på med produktdesign, utveckling av idéer genom en process som leder till nya produkter. Jag har bland annat varit med och designat en app för att förenkla den digitala hanteringen för äldre. Det kan vara allt från att betala räkningar, till att ha mobilabonnemang, till att handla mat, berättar han.

Expert hos C More

Den tidigare elitspelaren har emellertid inte släppt kopplingen till hockeyn helt och fullt.

Inför SM-slutspelet meddelade C More att de adderat Nils Andersson till sitt expertstall och under våren har han funnits med som en av två experter i studion vid ett par tillfällen.

– Det startade någon gång med att jag blev intervjuad i periodpauser ganska ofta trots att jag gjorde anonyma matcher. Men de tyckte jag kunde leverera i mixade zonen. Sen fick jag det bekräftat när jag blev bjuden som gästexpert ett par gånger under min karriär. Jag har alltid tyckt om att kommunicera med tittarna, åskådarna och supportrarna och jag har gjort det i olika forum. Jag var med någon gång extra under grundserien och det var jättekul. De tyckte inte jag gjorde bort mig så jag fick komma igen. Under slutspelet knep jag sedan en ordinarie tröja, berättar han.

Nils Andersson i studion under C Mores hockeysändning.

Foto: CMORE

Vad är din styrka som expert skulle du säga?

– Jag tror man kan missa detaljerna och det är väl kanske de, tack vare min erfarenhet, som jag ser. Sedan är jag nyligen inpräntad med alla detaljer kring videogenomgångar och noggrann scouting. Jag tror jag har lite annorlunda infallsvinklar. Jag har alltid sagt och tyckt annorlunda än många andra.

Fått fin respons

Kommer du köra regelbundet från start nästa säsong? Har du något sånt kontrakt klart?

– Det är mycket möjligt. Jag har fulltidstudier och försöker skola om till en ny karriär, och det har jag gått in för att prioritera. Sen har det här dykt upp och de har hört av sig från C Mores sida och undrat om jag varit intresserad av att fortsätta nästa säsong också. Så länge det inte påverkar min designkarriär så tycker jag det är jättekul och kommer fortsätta, men mer som en fräsch inhoppare än en räv.

Man får säga att det finns sämre extraknäck för en student.

– Det är jag medveten om och det är också därför jag har svårt att tacka nej för det är en jättemöjlighet och otroligt lärorikt.

Vad har du upplevt för respons av tittarna?

– Jättepositivt på sociala medier. Det är väl många som man har lärt känna under åren som tycker det är kul att man hittat något annat. Det blir ju verkligen att lampan släcks på många sätt efter en hjärnskakningsolycka, som tar en ur cirkusen. Det är nog bara många som är glada att se att man lever och verkar må bra. Sen är det många som hört av sig och tyckt jag haft något vettigt att säga, det är ju väldigt förvånande, men jag tackar och tar emot.

– Sen är det många som är irriterad om jag missar en hårdag och inte har tillräckligt med volym. Då får jag höra det direkt. Jag har många print screens som delats när de legat lite snett, säger 29-åringen med ett skratt.

”Kronisk värk i huvudet”

Trots att den civila karriären tagit fart är Nils Andersson på intet sätt kvitt sviterna från hjärnskakningarna, som ledde till avslutad karriär.

– Jag har väldigt få dagar som är helt symptomfria. Jag lever ju med någon typ av kronisk värk i huvudet på något sätt. Men på något sätt lär man sig leva med det. Men det är fortfarande ofta som jag får gå ifrån grejer och lämna lite tidigare eller undvika vissa tillställningar. Jag får vara mycket mer noggrann hur jag strukturerar och typ köpa dammsugare med låg decibel. Det är sådana saker man inte tänker på innan. Det kan förstöra en hel dag om jag dammsuger i 20 minuter utan öronproppar. Men jag ska samtidigt inte klaga, för jag lever ett jättebra liv.

C Mores programchef Rickard Segeborn berättar att inget kontrakt är påskrivet, men att kanalen är väldigt nöjda med Nils Andersson som expert.

– Nils är en spontan, vältalig och skicklig analytiker, med bra koll på både stort och smått, taktiskt såväl som speltekniska detaljer. Han har gjort det riktigt bra när han har varit gästexpert hos oss, säger han.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Nils Andersson slutar

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

C More