Filip Hammar: Svårt att inte tänka på hans svett på mina byxor

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

NASHVILLE. Filip Hammar är tagen av personlige hjälten Kobe Bryants bortgång.

– Det finns ingen annan jag beundrat och fascinerats mer av det senaste decenniet. Så det är klart att det smäller till en sådan här gång, säger han på telefon från chockade hemstaden Los Angeles.

När han först fick höra att Kobe Bryant förolyckats i en helikopterolycka hade Filip Hammar, som så många andra, svårt att acceptera att det verkligen var sant.

– Det var Fredrik (Wikingsson) som hörde av sig först, såklart. Han är alltid snabbast sådana här gånger och skickade en skärmdump från en nyhetssajt, berättar han.

– Jag reagerade som man ofta gör när sådant här händer, jag ville inte tro att det verkligen hade hänt och hoppades att det blivit något fel i rapporteringen. Det fick inte vara sant, kändes det som.

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar
Foto: Claudio Bresciani/TT
Fredrik Wikingsson och Filip Hammar

Efter några timmar har obönhörlig fakta dock sjunkit in – och Filip är omskakad.

– Man ska inte överdriva, det händer hemska saker över hela världen varje dag. Men det finns ingen annan jag beundrat och fascinerats mer av det senaste decenniet än Kobe. Så det är klart det smäller till en sådan här gång, fortsätter han.

– När jag flyttade till Los Angeles för tio år sedan var det på många sätt Kobe som hjälpte mig att assimileras. Som alla vet som är intresserade av sport och någon gång flyttat behöver man ett lokalt lag och en lokal profil att hålla på för att inte bli rotlös och för mig blev det Lakers och Kobe. Genom dem kom jag in i staden på ett verkligt sätt, bortom krogarna och nattlivet.

Foto: TT
Bryant spelade hela sin karriär i samma klubb, LA Lakers

”Dyraste upplevelse i mitt liv”

Den 44-årige tv-, film-, och författareprofilen har åtskilliga starka minnen förknippade med hjälten.

– Jag var på hans sista match i april 2016 och biljetten till den matchen är utan någon som helst konkurrens den dyraste upplevelse-investeringen i mitt liv. Jag darrade på fingrarna när jag skulle trycka på knappen men kom fram till att om det är något jag jobbar så mycket och så hårt för är det för att vara med om sådana upplevelser och till slut köpte jag biljett åt både mig och min kompis Brian. Det var såklart fantastiskt, berättar han.

”Hans svett på mina byxor”

En annan gång satt Filip intill Bryant under en match – på första rad i Staples Center.

– Jag fick låna agenten Ari Emanuels biljetter och de är så vitt jag förstår de bästa i hela arenan för jag satt precis vid Lakers-bänken och hade Kobe på sätet intill flera gånger. Vi gjorde ”high-fives”, han sa något till mig om ”how are you doin’, brother” och jag fick hans svett på mina byxor. Det är svårt att inte tänka på idag.

Det är det också på tillfället när han plötsligt fann sig stående intill basketikonen vid en gate på flygplatsen i Neapel i Italien.

– Jag kom tidigt och de enda övriga där var en man och en kvinna och ett litet barn. Jag tyckte jag kände igen profilen bakifrån och smög mig fram för att få bekräftat att det inte var så, men trycktes tillbaka som av en tryckvåg när det visade sig att jag hade rätt. Det var Kobe och hans familj. I 20 minuter överlade jag sedan med mig själv om jag skulle be om att få ta en bild, men jag gjorde aldrig det.

Hur vardagen i Los Angeles nu ska arta sig, utan Kobe Bryant, har Filip svårt att föreställa sig.

– Los Angeles har inte upplevt ett dödsfall av den här dramatiska sorten med en dylik ikon inblandad sedan… ja, jag vet inte vad jag ska jämföra med. Marilyn Monroes bortgång 1962 kanske? Och Lakers kommer aldrig bli samma klubb igen. Kobe kom hit när han var sjutton och spelade hela sin karriär i Lakers. Jag förstår inte hur de ska gå vidare efter det här.

Publicerad:

LÄS VIDARE