LUND. Sverige tänker sno Spaniens gamla mästerskapsvapen:

Sverige vände och vann första VM-genrepet mot Serbien.

Handboll

Sverige går in i hemma-VM med sin bredaste trupp någonsin.

Inte ens Bengan Boys kunde visa upp en sådan imponerande bredd.

Det tänker lagledningen utnyttja i VM under en lång turnering med, förhoppningsvis, 9 matcher på 18 dagar, genom att i princip spela med två olika uppställningar och byta på klockan.

– Jag tror att det är väldigt smart. Spanien har ofta bytt spelare på klockan och skiftat uppställning efter 15 minuter, säger förbundskapten Glenn Solberg.

Handbolls-VM 2023: Spelschema och tv-tider

”Två fantastiska uppställningar”

Man körde den här ”spanska” taktiken i de två imponerande segrarna mot Tyskland och Danmark i oktober och fortsatte i 35–34-segern i det första av två genrep mot Serbien på trettondagen i Lund.

Den vanliga förstauppställningen inledde matchen och sedan bytte niometerstrion och linjespelaren efter en kvart medan kanterna och målvakten bytte i paus.

– Vi har två fantastiska uppställningar. På det här sättet kan vi kan ha väldigt fräscha spelare i varje match. Det blir också svårare för motståndarna att förbereda sig på Sverige när det finns så många bra spelare.

Högernian Lukas Sandell:

– Jag tror bara att det är klokt. Det är ett sätt att visa förtroende för alla spelare. Alla mår bra av att spela.

Vänstersexorna firade triumfer

Det var han och Felix Claar och Eric Johansson (”andralinan” på niometer) som efter en kvarts spel kom in och såg till att Serbien inte fick rycka för mycket inför 3 000 åskådare (fullsatt): 10–13 blev då snabbt 13–13. Men Serbien fortsatte ha kommandot i matchen när det svenska försvaret hade svårt att komma åt de serbiska skyttarna och Andreas Palicka bollarna längst bak i målet: 17–19 i paus.

Men i andra halvlek blev det mesta bättre och i den 48:e minuten kunde Sverige ta ledningen för första gången: 29–28.

Blågult kunde sedan vinna med 35–34.

Det här var de svenska vänstersexornas match: Hampus Wanne gjorde sju mål i första halvlek och sedan kom Lucas Pellas in och satte sju skott. Båda två bokfördes också för flera straffmål.

Tobias Thulin gjorde en fin andra halvlek i målet och mittnian Felix Claar briljerade framåt.