Mullsjö – orten där innebandy är heligt

Publicerad 2014-03-20

På väg mot tidernas skräll – då sluter bygden upp

David Gillek och hans Mullsjö gör sitt första SM-slutspel någonsin.

Från början var det bara de kristna missionärerna som brydde sig om innebandyn på den lilla orten i Västergötland.

En torsdagskväll nästan 25 år senare drar bygdens söner på korståg till Uppsala – för att åstadkomma mirakel.

Det var religionen som tog innebandyn till Mullsjö. Det är i Mullsjö som innebandyn är religion.

Söker man på "Mullsjö" på Wikipedia får man reda på att det finns pizzerior, frisörer och en simhall på orten.

Men det är inte så presentationen inleds.

Nej, i första stycket får vi veta att Mullsjö är en tätort i Jönköpings län. I det andra att det i västra Mullsjö finns en kyrka i Nykyrka socken. Och i det tredje att staden har ett innebandylag.

– Jag tror att Mullsjö är en av Sveriges fattigaste kommuner och innebandy är det positiva som finns. Skulle vi vinna mot Storvreta är det det mest positiva som har hänt i Mullsjö ... så länge jag kan komma ihåg, säger David Gillek, 31.

Han är född och uppvuxen i kommunens utkanter och har Mullsjö AIS som moderklubb. Som tonåring var han med och vann division tre och två innan lämnade han tryggheten för att testa vingarna i Helsingborg, Jönköping och AIK.

Namnet köptes upp

När han efter nästan ett decennium vände hemåt kom han tillbaka till ett Mullsjö som låg i superligan.

I år gör föreningen sitt första SM-slutspel någonsin.

– Jag hade aldrig kunnat få för mig att spela slutspel med Mullsjö, klubben i mitt hjärta. Klubben blir större och större för varje år och man märker det jättemycket. Hela Mullsjö sluter upp, alla engagerar sig, säger David Gillek.

Annat var det år 1989. Det var då klubben, som i dag heter Hide-a-lite Mullsjö AIS sedan ett elektronikförslag köpt upp namnet, bildades av ett kompisgäng från den lokala missionskyrkan.

Föreningen växte och i takt med det blev bandet med dess kristna förflutna allt mindre.

Men enligt kommunens fritidschef Lars Grehn finns det fortfarande kvar, såväl i klubben som på den ort som bara har ungefär 7 000 invånare.

– 20 år tillbaka i tiden var det kyrkliga engagemanget mycket, mycket större i Mullsjö. Men jämfört med andra orter är det fortfarande stort här, förklarar han.

"Önskar få stryk"

Hemmaarenan Nyhemshallen ägs till viss del av pingströrelsen och på somrarna arrangeras Nyhemsveckan, som på evenemangets hemsida beskrivs som "en andlig folkfest för dem som söker Guds närhet", i den.

De senaste veckorna har det inte varit några andliga folkfester i hallen.

Däremot sportsliga. Sensationella sådana.

När svensk innebandys stora gigant under de senaste åren, Storvreta, valde att möta tabellsjuan Mullsjö i kvartsfinal var det inte många som trodde att den västgötska slutspelssagan skulle bli lång.

Fyra matcher senare har laget stått för tre praktskrällar – och vid seger borta i Fyrishov i kväll är en av de största sensationerna i sportens historia ett faktum.

För kommunens del skulle det innebära mer än bara en semifinalplats.

– Det är jättevärdefullt. En liten kommun står i mångt och mycket och faller med det ideella föreningslivet och innebandyn har blivit en mötesplats också för de Mullsjöbor som tidigare inte varit intresserade. Det är nästan så att jag önskar att de ska få stryk så att jag får uppleva stämningen i hallen på lördag igen. Å andra sidan, vinner de blir det ju fester i senare, i semifinalerna, säger Lars Grehn.

En stor del i att sporten blivit så stor i Mullsjö är det innebandygymnasium som tidigare fanns. Det är nedlagt nu, men många av spelarna i laget har sin fostran där. Majoriteten av dem har sina rötter i trakten och kryddat med några förstärkningar utifrån har Mullsjö etablerat sig i Superligan.

Siktar på guldet

Och till skillnad från Lars Grahn har David Gillek inget större intresse av att uppleva en sjätte kvartsfinalmatch på hemmaplan. Först har han siktet inställt på att vinna i afton – sedan på att lägga till en mening i presentationen på Mullsjös Wikipedia-sida.

Att stadens innebandylag är bäst i landet.

– Inför kvartsfinalerna räknade alla med en 4–0-seger till dem, men efter att vi vann första matchen tänkte vi att "fan, vi kan slå Storvreta". Vi är inte nöjda förrän vi vunnit den sista matchen på säsongen.

Sista matchen, är inte det SM-finalen det?

– Ja, är man med i ett slutspel kan man bara ha det målet. Men först ska vi vinna i morgon (läs: i dag). Efter den matchen kan jag säga det.

Följ ämnen i artikeln