”Viktigt att få en bra känsla direkt”

Erik Pettersson inför premiären i bandy-VM: Här för att vinna

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Pettersson vräker in mål i Ryssland. Nu hoppas han sänka samma land. VM rivstartar med rivalmatchen  i eftermiddag.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Erik Pettersson vräker in mål i Ryssland. Nu hoppas han sänka samma land. VM rivstartar med rivalmatchen i eftermiddag.

Han ligger tvåa i den ryska Superligans skytteliga och laget leder ligan överlägset efter 20 matcher.

Nu ska Erik Pettersson leda Sverige till guld i bandy-VM i Vänersborg.

– Man är här för att vinna, säger utlandsproffset.

På lördag inleds bandy-VM i Vänersborg med ett tungviktsmöte direkt. Sverige tar emot Ryssland på hemmaplan i Vänersborg. Efterlängtat om du frågar ett av Sveriges två Rysslandsproffs, Erik Pettersson.

– Det är så klart jätteroligt. Det är något man ser fram emot varje säsong, säger han.

23-åringen fick 2015 lämna återbud till VM-truppen på grund av sin reumatism. Och tidigare i vintras berättade han i en intervju med Bandypuls att symtomen har blivit värre.

– De dagar jag har ont, då gör det verkligen skitont. Det är som det är, vad ska man göra, sa han då och uttryckte en oro inför framtiden.

”Lite ont i lederna...”

Men när Sportbladet når honom dagar innan VM-premiären ser det ljusare ut.

– Nu på slutet efter nyår har jag inte känt någonting faktiskt. Det ska inte vara någon fara för VM, peppar, peppar. Så jag hoppas att det håller i sig.

– Det kan göra ont lite innan jag har blivit varm i lederna, men sedan är det ingen fara.

Fjolårets VM slutade i en finalförlust i Ryssland mot värdnationen med 4–5. Då var det Sverige som var regerande mästare, men nu är rollerna ombytta. Men det är inte revanschen som är Erik Petterssons morot.

– Jag skulle inte säga att det är en revanschlusta på så sätt. Man är här för att göra en sak, man är här för att vinna, säger han.

”Viktigt med bra känsla”

På lördag är det premiär i Arena Vänersborg och Sverige startar mot tuffast möjliga motstånd. Men det gör även Ryssland.

– Vi har ett jättebra lag, vilket även Ryssland har, säger Erik Pettersson och berättar att det inte skulle vara hela världen med en förlust i premiären.

– Det är inte jätteviktigt att vinna, men det klart att det är viktigt att få en bra känsla direkt.

Jagar segern i skytteligan

Då landslagen är så jämna i nivå krävs det något extra för att någon ska nå hela vägen menar Erik Pettersson. Det gäller att ha lite medstuds också.

– Det gäller att ha lite tur på vägen och göra målen som är lite viktigare och få den där stolpe in i stället för stolpe ut. Det var det som var skillnaden förra året och inte att Ryssland var bättre än oss på något sätt, säger anfallaren.

23-åringen har hittills gjort 46 mål på 20 matcher i den ryska Superligan, ett färre än skytteligaledaren och lagkamraten Artem Bondarenko. Det är två mer än han lyckades göra på hela förra säsongen (31 matcher).

– Det känns bra tycker jag. Som spelare har man sina ups and downs under en säsong, men jag tycker att det känns väldigt bra just nu, säger landslagsstjärnan.

Sverige-Ryssland 16.15 lördag – direkt i SVT 1.

Publicerad:

LÄS VIDARE