Bandyfinal - då är allt sig likt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-15

Så har Västerås och Sandviken dominerat sporten - och nu skaMagnus Muhrén göra precis som farfar

Anfallaren fick höger tumme avslagen, men det hind-rade honom inte från att spela SM-finalen.

60 år har gått sedan dess - men bandy-Sverige är sig likt.

En skadad Muhrén ska försöka sänka Västerås.

På söndag är det dags igen.

enry Muhrén, 86, glömmer aldrig finalen mellan hans Skutskär och Västerås på Stockholms stadion 1942, men framförallt kommer han ihåg semifinalen.

Det är ett smärtsamt minne.

- Mot Sandviken fick jag en klubba över tummen, så att den gick av. Då var det krig. Jag kunde ju inte skjuta ett skott i finalen, säger han.

Västerås vann med 2-1, men två år senare fick Henry Muhrén sin revansch.

Författaren Bo Setterlind hade skrivit nya hejaramsor åt VSK-fansen, men det hindrade inte Henry från att få sista ordet. Skutskär blev svenska mästare inför 20 770 åskådare och det var han som visade vägen.

- Vi slog Västerås med 2-0 och jag gjorde det första målet på hörna. Jag var på väg att göra det andra också, men tappade bollen eftersom tre man hängde på mig. Om inte högeryttern, Ahlström, slagit in bollen hade det blivit straff, säger Henry Muhrén.

"Jag tror inte att han kan spela för fullt"

Det där utspelades den 20 februari 1944. På söndag, drygt 60 år senare, ska hans barnbarn, Sandvikens Magnus Muhrén, försöka lura mesta mästarna på SM-guldet. Med en bruten tumme som påminner om semifinalen, förstås.

Ni har era traditioner...

- Ja, det verkar så. Det är synd att Magnus är skadad. Han betyder så pass mycket för laget och jag tror inte att han kan spela för fullt. Jag tippar 4-2 till Västerås, säger Henry Muhrén.

Västerås mot Sandviken.

En SM-final, oavsett idrott, blir inte mer prestigeladdad än så.

Maratontabellen talar för sig själv.

1) Västerås SK - 69 säsonger i allsvenskan, 17 SM-guld på 31 finaler.

2) Sandvikens AIK - 62 säsonger i allsvenskan, fyra SM-guld på 13 finaler.

Västerås blev svenska mästare redan 1923, efter att ha slagit IF Linnéa med 2-1 i finalen. Algot Rylander och Bernt Eriksson gjorde varsitt mål och förvandlade Västerås till bandystaden framför alla andra.

"Vi kunna nu känna oss stolta över att tillhöra familjen VSK, ty i år står vi inför våra drömmars mål", står det skrivet i årsberättelsen.

Sandviken tog sitt första SM-guld 1946, sedan just VSK tvingats ge sig i finalen. Gösta Nilsson, pappa till förra NHL-proffset Ulf "Lill-Pröjsan" Nilsson, dominerat på mittfältet och Stig Johansson gjorde inte mindre än tre mål vid 5-3-segern.

I modern tid har dominansen varit total. Sedan 1989 har det bara spelats två finaler (1992 och 1995) utan Västerås eller Sandviken på isen.

Men den som tror att VSK och Saik har härskat i alla tider får tänka om.

1982 var krisen total i Västerås.

- Vi hade 1,6 miljoner i skulder och var nära konkurs. Vi var tvungna att börja om från början, säger Karl-Erik Eckemark, klubbens ordförande 1984- 1999.

Några år senare, 1985, hade problemen flyttat norrut, till Sandviken. Klubben hade för andra året i rad kvalat sig kvar i allsvenskan, när föreningen kallade till krismöte i klubbstugan på Jernvallen. Uppslutningen avslöjar att det var få som brydde sig om ortens bandylag. Elva spelare, kassören Kjell Ljunggren och ordföranden Arne Anderstedt var alla som kom.

- Några spelare hade anbud utifrån men Anders Jakobsson sa att de inte skulle lämna ett sjunkande skepp, minns Anderstedt.

"Första åren handlade om att överleva"

Det var bistra tider men de starkaste överlever, även i idrottens värld. Västerås släppte profiler som Christer "Kaka" Karlsson, Stefan Johansson och Urban Olsson, halverade kostnaderna, började anstränga sig i jakten på sponsorer och skilde sig 1988 från fotbollen för att bli en fristående bandysektion.

- De tre första åren handlade om att överleva, att försöka hålla oss kvar i allsvenskan. Vi var tippade att trilla ur. Saik och vår utveckling har varit relativt lika, säger Karl-Erik Eckemark.

Sandvikens dåvarande ordförande, som fortfarande är spelar-ansvarig i klubben, åkte till Edsbyn och kom hem med ett kontrakt som bar Anders Söderholms namnteckning.

Det var vändpunkten för Sandvikens AIK.

- Jag satt och väntade på altanen när han kom hem från jobbet. Med honom i laget gick vi raka vägen från kval till semifinal. Han var en riktig pappa i laget och med sitt sätt att vara har han satt prägel på hela föreningen, säger Arne Anderstedt.

För Eckemark, managern Björn-Olle Forsberg och de styrande i VSK tog det sju år att bygga upp ett nytt guldlag med spelare som bröderna Johansson, Hans och Ola, och Stefan "Lillis" Jonsson.

Anderstedt och hans medarbetare i Sandviken var framme vid slutmålet 1997.

- När man når framgångar är det en jävla stimulans att få vara med, säger han.

Bandykulturen, arvet, har betytt mycket för både Västerås och Sandviken. När Göran Persson besökte Västerås i höstas undrade någon vad han förknippade staden med. Svaret kom blixtsnabbt.

- Bandy, sa statsministern.

Sandviken är å sin sida mer känt för Saik än hedersmedlemmen Tomas Ledin, visar en Temo-undersökning.

- Det är otroligt viktigt med traditionen. Ungdomarna vill bli en ny Per Fosshaug eller en ny Torbjörn Ek, säger Karl-Erik Eckemark.

I båda klubbarna är kontinuitet, delat ansvar, ödmjukhet och familjekänsla kända begrepp som år efter år har visat vägen till SM-finalen.

- Sandviken kanske inte har de högsta spelarlönerna, men det finns andra saker som gör att bra spelare kommer hit hela tiden. Det är ordning och reda, och klubben hjälper spelaren att få ordning på livet vid sidan av bandyn, säger Magnus Muhrén.

Två dagar efter SM-finalen åker landslaget till Archangelsk för spel i lilla VM. Förbundskapten Kenth Hultqvist har hämtat elva av totalt 16 spelare från Västerås och Sandviken.

Ändå finns inte Årets man inom svensk bandy med i truppen.

Men det krävs mer än en bruten högertumme för att Magnus Muhrén ska missa bandyfesten på Studenternas IP på söndag. Redan 1942 gav farfar Henry en fingervisning om det.

60 år har gått - men bandy-Sverige är sig likt.

103 SM-finaler har spelats 38 med Saik eller VSK

Stefan Holm

Följ ämnen i artikeln