Förlusterna i sudden blir Skellefteås fall

KARLSTAD. Man må säga vad man vill om höga klubbor, två puckar på isen och tveksamma straffslag.

Men Skellefteås förbannelse är att laget inte kan avgöra i sudden death.

Elva förlängningar den här säsongen och bara en enda seger.

Och ett enda mål.

Jag tror det blir Skellefteå AIK:s fall.

Det finns mysterier som inte går att förklara i sportens värld.

Trender som är solklara men inte har något självklart svar.

Skellefteå stod för fjolårets knall i SM-slutspelet när Kimmo Koskenkorva avgjorde sjunde kvartsfinalen mot Linköping 2.01 in i tredje förlängningsperioden.

Vad ingen visste var att den sudden-knallen snabbt skulle förvandlas till en förbannelse. De som minns historien från i fjol vet att Skellefteå gick vidare till en semifinal mot Färjestad, där man föll i fyra raka matcher.

Skellefteå lyckades bara hota Färjestad en enda gång och det var i den fjärde matchen här i Karlstad.

Resultatet:

Förlust med 2–3 i sudden death 2.10 in i femte perioden.

När Lubos Bartecko slog in 5–4 till Färjestad i samma Löfbergs Lila Arena sent i går kväll stod klockan på 4.05 i femte perioden och historien gick igen.

Ett fenomen

Det var Färjestads tredje suddenseger mot Skellefteå på de fyra senaste slutspelsmötena.

Det finns egentligen ingen förklaring till detta fenomen.

Skellefteå hade massor av chanser att avgöra den här matchen, speciellt som Färjestad drog på sig tre raka utvisningar i första förlängninsperioden och västerbottningarna spelade power play i totalt sex minuter. Då stelnade Skellefteåspelarnas tidigare så mjuka handleder och till och med slutspelets bästa ”Foppa”, Skellefteås Johan Forsberg med samma smeknamn, missade ett helt öppet läge framför mål.

Samma ”Foppa” som gjort mål på allt tidigare i matchen.

Han var långe en given matchhjälte med sina tre mål, men fick flyga hem som förlorare i det chartrade plan som stod och väntade i snöblasket på Karlstads flygplats.

I NHL, där man har statistik på allt, älskar man den här typen av sviter.

Vare sig de är positiva eller negativa.

Skellefteå får leva med det.

Tills förbannelsen bryts.

Annars är det kört i den här kvartsfinalserien mot Färjestad – om nu inte Västerbottens eget AIK ser till att avgöra på ordinarie tid.

Jag vet att domarna är väldigt irriterade på att stå i fokus här i slutspelet.

Samtidigt är det oundvikligt att debatten dyker upp när det sker så uppenbara misstag som i den här matchen.

Färjestads 3–3 skulle aldrig ha godkänts, då backen David Rundblad fick Kent McDonells klubba på överläppen sekunderna innan Marcus Paulsson petade in 3–3 efter 9.20 i tredje perioden. Jag har sällan sett en så solklar hög klubba och då Rundblad låg och blödde ett bra tag innan han reste sig skulle målet ha underkänts och McDonell haft 2+2 i utvisningsbåset.

Trodde Särkijärvi skulle spy galla

Jag förstår att alla hardcore fans i Skellefteå är skogstokiga i dag.

Jag trodde också att Skellefteås tränare Hans Särkijärvi skulle spy galla över domarna efteråt, men han var det förste att försvara Thomas Andersson och Morgan Johansson och menade att domare gör misstag precis som spelarna.

Det är naturligtvis rätt inställning, då han måste se framåt mot nästa match väl medveten om att domslut aldrig ändras i efterhand.

Två puckar på isen innan Skellefteås 3–1 var däremot ingen miss från domarnas sida. Så länge ”rätt” puck spelas ska inte spelet blåsas av.

Samma situation kostade Sverige ett JVM-guld i Anchorage 1989, då dåvarande sovjetiske junioren Sergej Fedorov smugglat ner en souvenirpuck i sina hockeybrallor. En puck som ramlade ur sekunderna innan Sverige avgjorde matchen. Den gången ansåg domarna att svenskarna skjutit ”fel” puck i mål, vilket var totalt fel.

Än idag det största justitiemord som drabbat svensk hockey.

Färjestads Dragan Umicevic har avgjort två sudden i rad nu.

I Skellefteå i lördags stänkte han själv in avgörande 3–2.

Den här kvällen slog han en underbar diagonalpassning till Lubos Bartecko, som bara hade att lyfta in pucken bakom en överspelad Andreas Hadelöv. Dessutom satte han straffen som gav 1–1 bara fem sekunder innan första periodens slut.