Bekräftat: VM:s första dopningsfall

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Peking. VM:s två första dopningsfall har uppdagats.

Nu bekräftar IAAF att två kenyanska sprinters, Joyce Zakary och Fransisca Koki, åkt fast i ett test i Peking.

– Hon berättade för sin coach att hon hade problem med IAAF, säger lagledare Joseph Kinyua om Zakary till sportnewsarena.

Foto: AP

Kenya har fått en smakstart på VM och toppar medaljligan efter knappt halva mästerskapet med fyra guld, tre silver och två brons.

Men dopning fortsätter kasta en mörk skugga över löparlandet. Inför VM visade, den nu välkända, ARD-dokumentären hur man lätt kunde muta sig undan dopningsprov och få resultat ändrade i landet samtidigt som EPO var väldigt lättåtkomligt.

Då rasade ordföranden i landet och kallade det ”smutskastning av våra löpare”.

”Väntar på bekräftelse”

Men uppgifterna om dagens dopningsskandal blir svårare att vifta bort. Det var kenyanska Sportnewsarena som först avslöjade att de två kenyanska sprinterlöparna Joyce Zakary och Fransisca Koki fastnat i ett dopningstest här i Peking. Uppgifter som nu IAAF bekräftar. Enligt sajten har löparna testat positivt för ett medel som döljer dopning av tyngre sort.

Av de båda är Zakary den stora stjärnan. Hon imponerade storligen i sitt 400-metersförsök som hon vann på kenyanska rekordet 50,41 – men när det var dags för semifinal stod hennes bana plötsligt tom.

Fransisca Koki springer 400 meter häck men blev utslagen redan i försöken på VM.

IAAF skriver i ett uttalande att testerna togs i så kallade riktade tester inför mästerskapet.

Publicerad: