Wissman tog sista chansen – klar för EM

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

...men han har en bit kvar till OS: ”Känns absurt att lilla Sverige ska ha bland de tuffaste kvalgränserna”

Wissman tog sista chansen och kvalificerade sig för EM.
Foto: TT
Wissman tog sista chansen och kvalificerade sig för EM.

Johan Wissman tog sista chansen och kvalificerade sig för EM.

Och även om sprintern har en bit kvar till kvalgränsen lever OS-hoppet.

– Ingenting är omöjligt så det är klart att det finns en chans, säger 33-åringen.

Med drygt en vecka kvar till friidrotts-EM i Amsterdam hade Johan Wissman bara en chans kvar för att kvalificera sig till mästerskapet.

33-åringen tog den. Kvalgränsen låg på 20.95 och Wissman sprang i mål på 20.76.

– Det var inte så att jag var jättestressad, klart att det var sista kvaldagen, men jag vet om att jag kunnat springa snabbt. Det gäller att få lite bra förhållanden så det var bara att ta chansen, säger Wissman.

Vad har du för förväntningar på EM?

– Jag har satsat ganska mycket på stafett, nästan mer än individuellt. Jag är lite kluven och vill försöka satsa på både och. Förväntningarna handlar väl mer om att försöka göra bra resultat. Det är extremt tuffa krav för att försöka ta sig till OS så jag åker till EM utan jättefokus på någon speciell placering.

Men du hoppas fortfarande på OS?

– Nja, det är inget jag går och hoppas på. Klart jag haft det som lite dröm och mål för att kunna motivera mig för att kunna göra jobbet som krävs. Jag har inte gjort de tiderna på ganska länge så jag blir inte besviken om jag inte tar mig dit. Men ingenting är omöjligt så det är klart att det finns en chans.

”Omöjligt redan innan”

Wissman måste dock ner mot sitt svenska rekord på 20.30 på 200 meter från 2007. SOK kräver 20.35 för en OS-plats, medan det Internationella Friidrottsförbundets kvalgräns är 20.50.

– Det blir ständigt den diskussionen kring SOK och deras kvalgränser. Jag har varit kritisk till det tidigare, men det känns som att de skruvar upp det så att det blir tuffare och tuffare vart fjärde år. Jag har gjort två OS och jag fyller 34 och har haft en fantastisk karriär bakom mig så det är inte så att jag lider, säger Wissman och fortsätter:

– Jag tycker mer synd om alla yngre friidrottare som känner att det är omöjligt redan innan när det är så extremt tuffa kvalgränser. För min del har jag accepterat det sedan länge, men jag tycker att det är synd. Det känns absurt att lilla Sverige ska ha bland de tuffaste kvalgränserna, men SOK har tydligen valt det och då får man acceptera det.

Även om det inte blir något OS ser Wissman fram emot resten av säsongen.

– Jag har haft ett jättebra år bakom mig. Sen har jag haft lite strul den senaste tiden, men i dag kändes det som att det lossnade lite. Även om EM är redan om två veckor är det ganska långt bra av säsongen. Det är bara att jobba vidare och det ser väl ganska bra ut och oavsett vilka tävlingar det blir, avslutar han.

Publicerad: