Ska säkra cupen – i rivalens backe

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hansdotter: Klart hon har en fördel

Ingen åkare i världstoppen är lika stabil som Frida Hansdotter.

Nu ska svenskan säkra segern i slalomcupen – på rivalens hemmaplan.

– Hade någon sagt det innan säsongen hade jag skrattat, säger svenskan.

Frida Hansdotter har varit topp tio i de 25 senaste slalomtävlingarna. Det är facit som ingen annan åkare har lyckats med tidigare. För att hitta en sämre placering får man gå tillbaka till mars 2013 när Hansdotter körde ur i Lenzerheide.

Sedan dess: inte en uråkning och 15 pallplatser.

– Jag hatar att åka ur. Det är något jag försöker att undvika. Jag har jobbat hårt för att vara på topp hela tiden och ha en hög lägstanivå, säger Hansdotter.

Det är just stabiliteten i toppen som nu ska säkra första svenska slalomcupsegern på damsidan sedan Anja Pärson vann 2004.

– Det som krävs för att ha chansen att vinna en cup är verkligen att vara där jämt, det räcker inte med en pallplats. Ibland kanske man kan känna att man skulle ha dragit en chansning, men samtidigt står man inte där i dag och leder en cup om man kör ur, säger hon.

Leder med 139 poäng

Hansdotter leder hela 139 poäng före tvåan Veronika Velez-Zuzulová. Slovakiskan tävlar dock på hemmaplan i Jasna när striden kan avgöras i morgon.

– Det är klart att hon har en fördel, hon har åkt mycket i backen och känner till den utan och innan. Det är klart att hon är en kandidat till att vara det största hotet, men det finns fler.

Frida Hansdotter, som var tvåa senast i parallellslalomen i Stockholm, känner ingen press inför de två avslutande tävlingarna.

– Man är nervös inför varje tävling, men inte mer än tidigare. Sen är det klart att man vill få ut den åkningen man kan, på det viset är det lite pirrigt, säger hon och fortsätter:

– Om någon hade sagt innan säsongen att jag skulle leda med 139 poäng hade jag bara skrattat och sagt ”ja, det får vi se”. Det är klart att det är helt fantastiskt och nu ska jag försöka förvalta det bra.

Hur mycket skulle det betyda för dig att vinna?

– Det skulle betyda otroligt mycket. Det är en dröm man haft sedan man var liten. Det skulle vara otroligt stort.

1 av 2
stabil Frida Hansdotter har varit topp tio i de 25 senaste slalomtävlingarna. Veronika Velez-Zuzulová jagar stabila Frida Hansdotter i jakten på slalomcupen.

Förutsättningarna

Två slalomtävlingar återstår i världscupen. Kampen står i första hand mellan Frida Hansdotter och slovakiskan Veronika Velez Zuzulova. Hansdotter har dock en stor ledning med sina 625 poäng, 139 poäng före konkurrenten.

En seger ger 100 poäng, vilket innebär att Velez Zuzulova (i dag 486) kan få maximalt 686 poäng. Hansdotter behöver därmed på två tävlingar köra in högst 62 poäng (motsvarande till exempel två åttondeplatser) för vara helt säker på att vinna cupen. (TT)

Publicerad: