Ryssland kräver dopningsdoktorn utlämnad

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Foto: AP

Ryssland har inte hållit på med statsstyrd dopning och framgången i OS kom till på ett rent och sjysst sätt.

Det säger Rysslands vice premiärminister Vitalij Mutko till ryska nyhetsbyrån TASS.

Samtidigt meddelar man att man vill ha visselblåsaren och dopningsdoktorn Grigorij Rodtjenkov utlämnad från USA.

Bilderna av hur stor den ryska dopningsskandalen i samband med OS i Sotji verkligen är går fortsatt diametralt isär mellan Ryssland och övriga världen.

Efter att den ryske dopningsläkaren Grigorij Rodtjenkov flytt till USA berättade han öppet om hur han, med order uppifrån Vladimir Putin och Vitalij Mutko, skapat ett stort dopningsprogram med syfte att skapa rysk succé i Sotji. Men trots McLaren-rapporter och ytterligare utredningar har ryska ministrar och ansvariga slagit ifrån sig anklagelserna – och själva startat en egen utredning.

Intervjuat 700 personer

I dag presenterade man resultatet.

– Den undersökande kommittén har gjort ett otroligt jobb, frågat 700 vittnet, idrottare och funktionärer, säger Mutko och fortsätter:

– Utredningen har kommit fram till att inte har funnits något medvetet statsponsrat dopningsprogram.

Mutko kallar McLaren-utredningen för partisk och vill i stället ha Grigorij Rodtjekov utlämnad från sitt hemliga boende i USA för att ställas inför rätta i Ryssland.

– Vi hade inga dopningsprogram. Vi vann OS 2014 på ett rättvist och rent sätt. Det var den internationella olympiska kommittén och Wada som ansvarade för testerna på OS. Det här faktumet har sopats under mattan och det är mycket oklart varför, säger Mutko.

Publicerad: