Hemvändande stjärnan njuter när allt står på spel

Grachev drömmer om ett Vänersborg i guld

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Vänersborg har imponerat stort den här säsongen.

Efter två raka missar har laget nu tredje raka chansen på att slå ut regerande mästaren Edsbyn.

– Det finns experter som räknar ut oss. Vi kanske ska låta dem spela, säger stjärnan Ilja Grachev.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Ilja Grachev kom hem till Vänersborg, som han lämnade 2011, inför säsongen och är nu en vinst från att spela klubben i hans hjärta till en SM-semifinal.

Ett läge han mer än trivs i.

– Det är en avgörande kvart i morgon så det är på topp, säger han under onsdagskvällen.

– Man vill vinna SM-guld med klubben som fostrat en så det skulle vara väldigt stort att gå vidare. Vänersborg ligger väldigt nära hjärtat så det skulle vara stort för både staden, mig och laget. Och alla runt omkring.

Vänersborg tog kommandot i kvartsfinalserien direkt med två raka segrar, men Edsbyn svarade med samma mynt och har nu kvitterat serien. Trots det är stämningen i laget god.

– Det är rätt lugnt. Men vi möter ett bra lag och man ska inte sticka under stolen att det är regerande mästarna vi möter, säger Grachev.

– Det har varit fyra tajta matcher där det avgjorts på små marginaler som lika gärna kunde tippat över till vår favör. Det gäller att vara på tårna för att vinna sådana här matcher och att vinna den mentala kampen.

Sjunde drabbningen sedan årsskiftet

Sedan årsskiftet har lagen drabbat samman sex gånger i jämna och tuffa matcher. Edsbyn har vunnit fyra och Vänersborg två.

Men det facit spelar ingen roll i morgon när allt ställs på sin spets.

– Vid det här laget känner vi varandra ganska väl. Det klart att vi går igenom saker, lite små korrigeringar som behövs för att kunna låsa deras spel och ta bort deras främsta vapen.

– Vi kommer inte vika ner oss. Trötta kroppar spelar ingen roll nu. Det är en mental kamp som gäller.

Ilja Grachev talar mycket om att det är harmonin i gruppen som är nyckeln till lagets imponerande säsong.

”Vi tror på det här”

– Man måste våga tro på det att man kan göra det här tillsammans. Vi är elva otroligt bra bandyspelare som ska göra det på bandyplanen och det klart att vi tror på det. Vi vill lyckas tillsammans.

– Det handlar om att vinna. Hur man gör det är en annan sak. Det finns experter som räknar ut oss. Vi kanske ska låta dem spela? De får tro och tycka vad som helst. Vi tror på det här.

Om ni vinner i morgon, finns det något som kan stå i vägen för en SM-final?

– Vinner vi i morgon, som du säger, då kommer vi nog bli väldigt svårstoppade. Men det är väldigt långt. Det blir en tuff drabbning. Det är kniven mot strupen och två bra lag som ska slåss om det.

▪▪▪

Även kvartsfinalserien mellan AIK och Västerås avgörs i en femte avgörande match. Två förlängningssegrar på hemmaplan har tagit Västerås tillbaka i kvartsfinalen när AIK gått upp i ledningen två gånger om.

Därmed är det alltså möjligt för en av säsongens överraskningar att skicka ut regerande mästaren och för den nya guldutmanaren att skicka ut mesta mästarlaget ur SM-slutspelet samma kväll.

AIK–Västerås spelas 18.00 och Edsbyn–Vänersborg spelas 20.00 under torsdagskvällen.

Du ser hela slutspelet i elitserien fram till finalen på Sportbladet Play.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE