Svenska världsspelare i skuggan

Publicerad 2014-05-10

Sveriges damlandslag i amerikansk fotboll ska ta sig in i strålkastarljuset

De spelar i ett av världens bästa landslag.

Ändå vet knappt någon vilka de är.

– Vi vill få vår sport att växa, säger Erica Mörk, 16, quarterback i Sveriges damlandslag i amerikansk fotboll.

Räck upp en hand om du visste att Sverige har ett damlandslag i amerikansk fotboll.

Sitter du kvar med handen i byxfickan? Då kan du trösta dig med att du inte är ensam.

– Folk blir alltid förvånade när vi berättar vad vi gör. De vet ju vad amerikansk fotboll är, men har ingen aning om att damer spelar, säger Anna Jernberg, 19, safety i landslaget och till vardags hemmahörande i Arlanda Jets.

Hon är en av dem som valt att satsa helhjärtat på en sport som hon högst troligt aldrig kommer att tjäna pengar på. Quarterbacken Martina Karlsson, 25, är en annan. Hon minns tillbaka på tiden då hon var färsk inom sporten, när hon testade lyckan i killarnas U16-landslag och tränarna slog fast att: ”Ni kommer antagligen att betala mer för sporten än vad ni någonsin kommer att tjäna på den. Det här gör ni enbart för att det är kul”.

Martina Karlsson Erica Mörk och Anna Jernberg får alla svara på den naturliga följdfrågan: Är det värt det?

Samtliga svarar ja.

Men hur ska de få fler att vilja göra samma uppoffring? Hur ska de få fler tjejer att börja med en sport som de antingen inte visste fanns, eller som de förknippar med buffliga, krigsmålade, 100- kilosklossar till män?

Utvecklingen går spikrakt uppåt

– Det är många som tror att det är tufft, för tufft. Många som tänker att: ”Nej, det där vågar jag inte”. Men när de väl kommer och provtränar fastnar de direkt, säger Martina Karlsson.

Nästa år ska damerna spela EM, troligtvis i Österrike, och herr-VM arrangeras i Sverige. 2015 är ett stort år för amerikansk fotboll och Anna Jernberg hoppas att fler ska få upp ögonen för sporten.

– Man vill på något sätt visa vad amerikansk fotboll egentligen handlar om. Det här är inte bara en sport där man springer rakt in i varandra och krockar. Jag är inte jättestor eller jättestark, men jag kan fortfarande spela, säger hon.

16-åriga Erica Mörk fyller i.

– Precis. Det här är en sport för alla. Och vi vill få den att växa.

Landslaget är ungt. Det bildades 2008 och i sin första match, mot Finland, blev det förlust med 0–64 ! Mycket har hänt sedan dess, utvecklingskurvan pekar spikrakt uppåt och i dag är Sverige ett av världens bästa lag, men fortfarande saknas flera pusselbitar.

Exempelvis ett namn.

Googla ”Sveriges damlandslag i amerikansk fotboll” och du får 33 träffar. En Wikipedia-sida finns men bara med en 173 tecken lång beskrivning av laget.

De behöver ett namn – och har bett Sportbladets läsare om hjälp. Du som läsare kan här nedanför ge ditt förslag på vad det svenska landslaget ska heta.

– Vi behöver ett smeknamn som folk kan förknippa oss med. Inför VM (i Finland förra året) var vi ”wild and crazy”, det var vårt sigill. Men vi måste ha ett namn som låter bra, vi ska ju representera Sverige, precis som ”Tre Kronor”, säger Jernberg.

”Vi har samma regler som killarna”

Landslagets målsättning är att vinna EM 2015. Men vid sidan av planen pågår en lika viktig kamp: att få sporten att växa. Då krävs att fler börjar utöva sporten, säger Anna Jernberg.

– Ju större konkurrens desto bättre kommer vi att bli. På så vis vinner vi titlar och då vinner vi också Sveriges intresse. Vi måste börja med att bygga upp någonting, sedan kan vi vinna EM och säga att: ”Aha! Vi kan faktiskt”.

När förbundsordförande Tommy Wiking får frågan om hur han upplevt landslagets utveckling från 2008 och svarar att ”de var dåliga när de började”, får han mothugg från Martina Karlsson.

– Oerfarna! Inte dåliga, säger hon med höjd ton.

– Ja, ja. Vi var nybörjare, men nu spelar vi riktig fotboll. Många killar häpnas när de ser landslaget spela: ”Oj, det här är ju fan på riktigt. Det smäller ju”, säger de. Och det här är på riktigt, fortsätter Wiking.

Innan intervjun avrundas får Martina Karlsson, Erica Mörk, och Anna Jernberg frågan: ”Är det något jag glömt fråga som ni vill tillägga?”

Karlsson är snabb att ta ton.

– Ja! Att kilar och tjejer har samma regler. Det är inte som i damhockey. Vi FÅR tacklas, säger hon bestämt.

– Det är faktiskt en fråga jag får ofta, säger Tommy Wiking.

– Men ja, det är samma regler. Det vore bra om folk förstod det.

Följ ämnen i artikeln