VÄSTERÅS (TT)

Tillståndet på Rocklunda Bandystadion när klockan närmade sig nio på fredagskvällen:

Chock, förvirring och bitterhet hos Västerås SK och hemmapubliken.

Klang och jubel i Edsbynlägret.

Hälsingelaget gjorde det få trodde var möjligt och förpassade bandyns mesta mästare ut ur SM-slutspelet via 4-3 i kvartsfinal fem.

VSK var överlägset i matchseriens första möte.

Sedan har Edsbyn bitit ifrån sig. Ett konsekvent, smart och påpassligt spel har fällt en av storfavoriterna till SM-titeln.

- Det här känns oerhört skönt. Vi står upp och visar en otrolig offervilja, sade Franco Bergman, stolt tränare i Edsbyn.

- Ju längre tiden gick, desto mer talade det till vår fördel. Det här var en måstematch för Västerås och det syntes att de började bli frustrerade. De tog inte de bästa besluten i alla lägen, sade Bergman.

Smakstart för Edsbyn

Edsbyn fick en smakstart på den femte kvartsfinalen när Hans Andersson skickade in ledningsmålet redan i den fjärde minuten. Därefter utvecklade sig matchen till en enda lång kamp. Edsbyn drog på sig fyra utvisningar i första halvleken och hade nio hörnor mot sig, men hade ändå 1-1 med sig in i pausvilan sedan Michael Carlsson dundrat in bollen i den 22:a minuten.

Med tanke på hur effektivt Edsbyn är på fasta situationer var det knappast någon överraskning när Daniel Liw åter gav hälsingarna ledningen i den 52:a minuten, på en hörnretur.

VSK kvitterade genom Pelle Fosshaug på sin tionde hörna fyra minuter senare, men när Edsbyn än en gång tog ledningen i 68:e minuten genom planens bäste aktör, ryssen Nikolaj Jarovitj, spred sig frustrationen i VSK.

Än stirrigare blev det när Jarovitj sköt 4-2 på hörna.

Sandviken nästa

VSK försökte forcera på slutet, men mer än Ted Anderssons reducering i 89:e minuten blev det inte.

Edsbyn spelade tätt bakåt och utnyttjade sina lägen framåt och vann rättvist.

På söndagen väntar Sandvikens AIK på Edsbyn.

För VSK och västeråsarna återstår bara tomhet. Inte sedan 1988 har Västerås SK missat semifinalen.

- Nu är det bara att åka hem och leta fram källarnyckeln, gå ner och låsa in sig bland skiten, sade VSK:s skyttekung och landslagsforward Michael Carlsson.