Förslaget: Davis Cup ska bli tennis-VM

Av: Filip Durefelt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/TT

Davis Cup kan göras om i grunden.

Internationella tennisförbundet vill att 18 lag gör upp om titeln under en veckas tid i ett slags tennis-VM.

Det nya formatet kan tas i bruk redan nästa år.

År 1900 spelades den första Davis Cup-turneringen.

118 år senare är nu turneringen på väg att anta en helt ny form. Under måndagen meddelade det internationella tennisförbundet, ITF, att ett nytt format kan komma att börja gälla redan 2019.

ITF:s förslag är att det nya Davis Cup, som ska kallas ”World Cup of Tennis Finals”, ska avgöras under en vecka, samma vecka i november som finalen traditionellt sett har avgjorts, i stället för under fyra helger under året som det är nu.

Murray och Djokovic positiva

Där ska 18 lag göra upp i ett gruppspel följt av kvartsfinaler, semifinaler och en final. Varje match ska bestå av två singelmatcher och en dubbel. 16 av lagen skulle kvalificeras automatisk medan de övriga två skulle väljas ut.

De senaste åren har Davis Cup ofta prioriterats bort av stjärnor med ett redan fullspäckat schema.

ITF:s förhoppning är att det nya formatet ska säkerställa att de största profilerna ställer upp, och Andy Murray och Novak Djokovic ska redan ha reagerat positivt.

– Vår vision är att skapa en stor säsongsavslutande turnering som blir en slags festival av tennis och underhållning, där världens bästa spelare representerar sina länder för att få fram en Davis Cup-mästare, säger ITF:s ordförande David Haggerty.

Kan klubbas igenom i augusti

Två tredjedelars majoritet vid ITF:s årsstämma kommer att krävas för slutgiltigt godkännande av förslagen. Det mötet är planerat att äga rum i Orlando i augusti.

Sverige har vunnit Davis cup sju gånger, senast 1998. I april möter man Portugal i den andra omgången i Europa/Afrika-zonens grupp 1.

Publicerad: