Uppdaterad 2016-05-20 | Publicerad 2016-05-06

I sitt första banlopp på ett år fick Meraf Bahta benet upprivet.

Trots att blodet rann sprang svenskan 3000 meter snabbare än vad någon svensk gjort förut.

I mål var Sara Wedlunds 20 år gamla svenska rekord slaget med fem sekunder.

Meraf Bahta vann EM-guld 2014 men skadade sedan foten och fick tävlingsåret 2015 förstört. Det blev bara ett lopp utomhus innan hela säsongen gick i stå.

Efter en bra träningsperiod och ett par bra kvitton på landsvägslopp var tränaren Ulf Friberg optimistisk inför årets premiär på 3 000 meter. Han menade att Hällelöperskan var redo att utmana Sara Wedlunds 20 år gamla svenska rekord på distansen: 8,48,87.

Snabbt från start

– Ja vi får hoppas på ett rekord. Hade det varit ett lopp där täten siktat på 8,35 så hade jag sagt att det är klart att hon slår det. Men går Almaz Ayana och de andra för 8,20, när det dessutom är 37 grader varmt, gäller det att springa smart, sa han till Sportbladet inför Diamond League-premiären.

Och visst sprang hon smart.

”Mycket positivt”

I ett lopp som gick riktigt snabbt från start, med etiopiskan Ayana i täten, placerade sig Meraf Bahta en bit bak i fältet. Men med en bra avslutning under slutvarven gick hon i mål på 8,43,08. Hon slog det svenska rekordet med drygt fem sekunder och sitt eget personliga rekord med det tredubbla.

Det låter stabilt och tryggt, men efter målgång berättar tränaren Ulf Friberg att Bahta var illa ute i början av loppet.

– Hon var nära att ramla efter en kilometer och fick en spiksko mot smalbenet. Det blev blodigt och orytmiskt efter det, så hon fick kämpa på slutet, säger han.

Vann loppet gjorde Ayana på världsårsbästat 8.23,11. Meraf Bahtas svenska rekord räckte till en niondeplats av sexton fullföljande löperskor.