De är största svenska medaljhoppen i Rio

Publicerad 2015-08-04

Sportbladet granskar läget just nu

Sarah Sjöström är fortfarande bara 21 år, men med diger meritlista.

■ Sarah Sjöström, simning

50 meter frism. Tekniskt ligger Sarah en bra bit efter i sitt frisim jämfört med fjärilsimmet, men kapaciteten finns och i en final är marginalerna minimala. Det kan

bli guld, det kan bli en sjätteplats.

  100 meter frisim. Trycket på andra 50 är Sarahs styrka, men frågan är om hon har tillräckligt med fart med sig dit. Slipar hon tekniken på vägen till Rio kan hon absolut vara en stark medaljkandidat. Guld? Det är en bit fram fortfarande.

  100 meter fjäril. Tja, är man överlägset snabbast i världen med ett år kvar till OS finns det inget att fundera på. Klart att hon går för guld, och det är i dag svårt att se någon riktigt stark utmanare. Barnledighets-comebackande Dana Vollmer?

  200 meter frisim. Distansen som Sarah valde bort i år, och frågan är om de kopierar upplägget i Rio eller satsar fullt ut. Om hon får ihop program och form är hon absolut med i toppstriden.

  4x100 meter medley. Kazan har varit ett bra besked. Jennie Johansson gör bra tider, Michelle Coleman har ryggkapacitet, Louise Hansson kan växa, och på hemmaplan finns skadade Ida Lindborg och Therese Alshammar, som kan spetsa konkurrensen. Medaljchans? Nja.

  4x100 meter frisim. Tre av fyra i VM-laget har chansen att göra dugliga OS-finaltider, och i ett lopp med skavanker hade de en sekund upp till pallen i VM. Vad säger Alshammar?

Henrik Stenson, golf.

Kvalar Henrik Stenson in till OS har han jättechans på medalj. De 60 bäst rankade golfarna 11 juli nästa år kommer med i mästerskapet (max två från varje land) vilket gör att startfältet är både betydligt mindre (150 i vanliga fall) och svagare. Stenson tampas ofta med flera amerikaner i den absoluta toppen. Här slipper han flera av dem.

■ Anna Nordqvist, golf.

Blir förmodligen den enda svenska kvinnliga golfaren i OS och har en riktigt bra medaljchans, även om den är något mindre än Stensons. 28-åringen är rutinerad och gynnas precis som alla andra av det betydligt mindre startfältet som finns i OS-golfen. I Nordqvists fall handlar det om färre farliga sydkoreaner.

■ Abeba Aregawi, 1 500 meter.

Inte längre en segermaskin. Formen har svajat, skadeproblemen har funnits där och 25-åringen har inte vunnit ett enda 1 500-meters lopp i år. För motståndet på distansen står vassa holländskan Sifan Hassan och en hel drös med talanger. Men faktum kvarstår: Kommer Aregawi till start  i OS är hon ett av de största svenska guld- och medaljhoppen.

■ Erika Kinsey, höjdhopp.

Det kanske roligaste som hänt svensk friidrott i sommar. Har ett nytt personligt rekord på 1,97 och stora möjligheter att hoppa två meter snart. Visade i sin första Diamond League-tävling att hon helt saknar svajande nerver i större sammanhang. Trots en Emma Green med stora skade-bekymmer känns det som att Sverige har ett stort OS-hopp i höjd om Kinseys utveckling fortsätter i den här takten.

■ Michel Tornéus, längdhopp.

Han hade silver och brons. Men efter det överlägsna EM-guldet inomhus i år visade Michel Tornéus att han har växt även om det nu är högst osäkert med ett VM. Tornéus missade OS-bronset i London med en ynka centimeter och håller den nu skadedrabbade 29-åringen sig hel finns det vilja till revansch så

det blir över.

■ Fotboll, herrar.

Att kvalificera sig till OS som europeiskt lag innebär automatiskt att man har stora medaljchanser i mästerskapet. Sverige (kanske, kanske med Zlatan?) kommer bara konkurrera med tre andra europeiska lag och två lag från Sydamerika, i hårt satsande Argentina och Brasilien. Utöver de lagen finns flera svaga fotbollsnationer vilket gör att chanserna att avancera från gruppspel är stora.

■ Handboll, damer.

Norge vann EM-guld. Spanien EM-silver. Men där bakom var det Sverige som knep bronset i december och till OS är det egentligen bara ett stort hot som tillkommer från övriga världen – värdnationen Brasilien. Bronslaget var knappast något ålderstiget lag och ett eventuellt OS-lag kan komma att se ungefär likadant ut som i vintras.

■ Elin Johansson, taekwondo (weltervikt).

När statistikföretaget Infostrada tidigare år tog fram en svensk medaljprognos för Rio spåddes förutom Sarah Sjöström och Abeba Aregawi även Elin Johansson knipa ett guld. En doldis för många, men 24-åringen toppar världsrankningen och har vunnit två av de absolut största GP-tävlingarna som avgjorts de senaste åren.

■ Sofia Mattsson, brottning.

Tog guld i Europeiska spelen i år, och berättade efteråt om den stora OS-känslan från mästerskapet. Räkna med att den framgångsrika svenskan tar med sig den till Rio. Mattsson har tre raka EM-guld och satsar nu stenhårt mot VM i Las Vegas i september. En plats bland de fem bästa på VM för 25-åringen, som har två raka

silver, innebär en plats i OS och en chans att optimera förberedelserna.

■ Lisa Nordén, triathlon.

Tog silver i OS i London. Men de senaste åren har svenskan varit ordentligt skadeförföljd. 30-åringen var till-baka i Europeiska spelen i början av sommaren och tog brons. Men under EM veckorna senare fick hon bekymmer med vaden. Det gjorde att hon också tvingades avstå för-OS i värdstaden Rio förra veckan.

Osäkert kort, men en Nordén i slag är alltid att räkna med.

■ Emma Johansson, cykel.

Kommer att kröna sin över tio år långa proffskarriär i och med OS  i Rio och är nu på stor jakt efter att förvandla OS-silvret från 2008 till guld i linjeloppet 2016. Har bytt stall inför den sista säsongen och blir enligt statistikföretaget Infostradas medaljprognos den enda svenska bronsmedaljören i Rio.