Westh drömmer om det perfekta slutet

Gjort näst flest landskamper någonsin: ”Det är guldet som gäller”

Av: Filip Durefelt

Publicerad:
Westh firar VM-guldet i Sandviken 2017, hans femte i ordningen.
Foto: BILDBYRÅN
Westh firar VM-guldet i Sandviken 2017, hans femte i ordningen.

I Chabarovsk gör Andreas Westh, 40, sitt 15:e och sista VM.

Han drömmer om det perfekta slutet – ett sjätte VM-guld.

– Men det blir en otroligt tuff vecka, säger veteranen.

1999 gjorde Andreas Westh sitt första världsmästerskap, 21 år ung.

19 år senare är han är fortfarande en del av det svenska landslag som förbereder sig inför VM-premiären mot Finland på måndag.

Men turneringen i ryska Chabarovsk blir Wesths sista i karriären. Det är han helt säker på.

– Ja, det känner jag. Dels har man varit med så länge och kan alla turer och har varit på mycket platser, och till slut känner man också att det får vara bra. Det här är sista resan, det sa jag till förbundskaptenen (Svenne Olsson) för ett tag sedan, säger Westh till Sportbladet.

Försöker du njuta extra nu när du vet att det är ditt sista VM?

– Nja, det har man liksom inte tid att göra. Man har fullt upp med att vara bra, ladda, äta bra mellan träningar och sköta om kroppen.

Gör sitt 15:e VM

Sedan landslagsdebuten 1999 har det blivit några VM-turneringar för Andreas Westh, 14 närmare bestämt. Årets turnering blir alltså hans 15:e.

Något han inte riktigt kan ta in.

– Man tänker inte riktigt så. Jag har lirat på och säsongerna går. Sen är det VM varje år så det blir ju många VM. Samtidigt spelar vi inte så många landskamper så i en annan sport hade det blivit betydligt fler.

Andreas Westh fyller 41 år i maj och fortsätter i Bollnäs i minst två år till efter långtidskontraktet han skrev på i våras.

Vad har gjort att du har kunnat hålla en så hög nivå i 20 år?

–Jag vet egentligen inte. Men jag har brunnit så otroligt mycket för landslagsbandyn och tyckt det varit så roligt. Det har inte spelat någon roll om det varit någon träningsmatch i någon byhåla. Sen har jag haft flyt med skador och den biten, och varit ganska lättränad tror jag.

Var placerar du dig i den svenska bandyhistorien?

– Det är svårt att säga. Det finns så otroligt många bra spelare, jag skulle kunna räkna upp 30–40 stycken. Men jag har ju spelat väldigt länge i landslaget, gjort näst flest landskamper efter Andreas Bergwall och varit lagkapten i 13 år, så på den fronten har jag varit med om mycket.

”Finland är faktiskt väldigt bra”

När landslaget nu är ett avslutat kapitel inom kort så är Andreas Westh ute efter det perfekta slutet, ett sjätte VM-guld.

– Det är ju guldet som gäller så klart. Men sen vet jag att det blir en otroligt tuff vecka. Det gäller för oss att få ihop allt snabbt och få det att klicka eftersom vi inte spelar med varandra så ofta.

Vad har ni för guldchanser?

– På förhand så har vi lika stora chanser som alla andra. Men först och främst måste vi vinna matchen mot Finland (i måndagens premiär). Många tror att det bara är Ryssland mot Sverige i VM, men Finland är faktiskt väldigt bra så är vi inte bra mot dem så åker vi på stryk.

22 år i landslaget innebär att Andreas Westh sett en del spelare komma och gå.

Så pass många att när Sportbladet ber honom ta ut sin drömelva genom åren så ber han om att få välja tolv spelare, trots att han bara väljer pensionerade landslagsspelare.

– Jag undviker att ta med några från dagens landslag så ingen blir förbannad på mig, skrattar Westh.

Publicerad:

LÄS VIDARE