Stina Nilsson får plats i landslaget

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stina Nilsson tar plats i skidskyttelandslaget.

Den tidigare längdåkaren får ett specialupplägg för att satsa mot OS 2022.

– Jag vaknar upp varje morgon och är så peppad på att peppra massa skott, säger Nilsson.

Det har gått två veckor sedan Stina Nilsson meddelade att hon byter sport från längdskidor till skidskytte. Nyheten slog ner som en bomb och chockade alla. Nu berättar skidskytteförbundet och Nilsson om planen framåt.

Landslaget kommer att utökas med två utvecklingsplatser där Nilsson får en av dem. Upplägget kommer även att bli specialanpassat.

– Stina får en direkt plats i vårt A-landslag med ett särskilt, individualiserat upplägg med fokus på att utveckla hennes arbete på skjutvallen. Vi kommer att ge henne det stöd hon behöver nu och framöver, säger huvudtränare Johannes Lukas i ett pressmeddelande.

”Kände wow”

Satsningen kommer att få stöd av Sveriges olympiska kommitté och Nilsson kommer även få tillbaka sitt SOK-stöd. Nye skidskyttetränaren Jean-Marc Chabloz kommer också att fortsätta köra specialträning med Nilsson.

– Jag kände direkt "wow, det finns något här". Vi har jobbat i tre veckor och idag låg hon i snitt på 80 procent de fyra sista serierna med hög puls. Skjuttiden är fortfarande ganska långsam, men det finns potential helt klart, säger Chabloz.

Nilsson själv är mer ödmjuk.

– Jag blandar och ger. Än så länge har jag inte stabiliteten, så det kan lätt bli ett par bom för mycket, säger hon på dagens presskonferens.

Nilsson hoppas göra debut under skidskytte-SM på rullskidor i augusti.

Samtidigt meddelar skidskytteförbundet att Anna Maria Uusitalo ersätter tidigare landslagschefen Anders Byström, men nu i den nya rollen som sportchef.

Publicerad: