Uppdaterad 2023-11-27 | Publicerad 2023-11-26

LUND. Handbollsdamerna fick revansch i VM-genrepet mot Tyskland i kväll.

Men skador och skillnaden på första- och andrauppställningen oroar.

Mathilda Lundström fördes till en klinik där hon ska undersökas.

– Kan hon inte spela VM tappar vi Sveriges bästa etta i försvaret, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Sverige, med sin tänkta startstjua i VM, visade upp sig från sin bästa sida i starten av det andra genrepet mot Tyskland efter tremålsförlusten i fredags: fokuserat, skarpt, kreativt och högt tempo i både kontring och uppställt anfall.

Längst bak storspelade Johanna Bundsen som bland annat limmade(!) två distansskott från tyska storskytten Emily Bölk för att sedan sätta Nathalie Hagman fri på kontring med precisa utkast.

Drömstart, 12–3 efter 16 minuter och matchen, som spelades inför 2610 åskådare i Lund, kändes avgjord.

Då bytte Tomas Axnér in andrauppställningen, vars niometersspelare fick mycket sparsamt med speltid i förlusten i fredags, och då rasade det svenska spelet ihop.

Sista kvarten av första halvlek förlorade Sverige med 9–3, sedan spelarna som vill bevisa sig uppträdde stressat och otajmat och missat för mycket, och plötsligt var det match igen: 15–12 i paus.

Blohm ut skadad

Efter en halv minut av andra halvlek åkte Sverige på ett bakslag när Linn Blohm skadade foten och linkade av planen och lade sig bredvid bänken med foten vi högläge resten av matchen.

– Jag stukade foten. Fick en tyska över mig, men det är okej. Det gör extremt ont när det händer. Hade det varit en viktig VM-match hade jag kunnat spela vidare, säger Blohm.

Hon fortsätter:

– Jag är inte orolig för premiären på fredag.

Ultraljud

Och på tal om skador satt Mathilda Lundström på läktaren sedan något hänt på uppvärmningen och man tog beslut att vila henne.

Senare fördes hon till vidare till en klinik för att undersökas.

– Hon fick en känning i baksidan på uppvärmningen. Hon är på en klinik nu för att undersökas. Vi tar det säkra före det osäkra och gör ett ultraljud på henne, säger landslagsläkaren Örjan Johannesson.

Visar det sig att hon inte kan spela VM är det ett tungt tapp, enligt förbundskapten Axnér.

– Kan hon inte spela VM tappar vi Sveriges bästa etta i försvaret, säger han.

Andra halvlek blev jämn inledningsvis där Tyskland hade 17–17 och 20–20 som bäst. Axnér prioriterade uppenbarligen ett bra resultat (helst seger) och valde att låta förstauppställningen på niometer spela nästan hela halvleken.

Sverige kunde avgöra avgöra matchen när man gick från 24–22 till 28–22.

Genrepet slutade 30–23.

– Väldigt skön känsla att gå in i VM med den här segern, säger Blohm.