Publicerad 2024-06-19 18.49

Dubbla svenska medaljer för Sverige på sim-EM i Belgrad.

Sara Junevik, 24, tog sitt första EM-guld och Olivia Klint Ipsa knep ett brons.

– Det är så mycket lättnad i hela min kropp, säger hon i SVT.

Sara Junevik var snabbast i både försök och semi och när det väl var dags för final var hon överlägsen.

Svenskan vann finalen på 50 meter fjäril med en halv sekund ner till Roos Vanotterdijk.

– Att få gå in och göra personligt rekord... jag är så glad, säger hon i SVT.

Junevik simmade in på 25,68 sekunder, nytt personbästa. Trea blev grekiskan Anna Ntountounaki.

”Kommer ta ett tag”

Junevik har aldrig tagit en individuell medalj på ett långbane-EM. Förra året blev hon trea på distansen under kortbane-EM i rumänska Otopeni.

– Det kommer nog ta ett tag att sjunka in. Tålamod är det som jag skickar med alla där hemma som vill lyckas med någonting, säger hon.

EM-brons för 19-åring

Juneviks medalj var däremot inte den enda. Några minuter senare var det dags för 19-åriga Olivia Klint Ipsa som simmade in som trea på 100 meter bröstsim.

Hon säkrade bronset efter att ha simmat på 1.07,73. Vann gjorde estländskan Eneli Jefimova.

– Det var väl tur att jag kom trea denna gång, jag är inte nöjd med loppet, säger Klint Ispa i SVT.