Rallysegraren firade inte: ”Tuff helg i Ukraina”

Publicerad 2022-02-27

Kalle Rovanperä under Svenska rallyt.

Segraren i Svenska rallyt, finländaren Kalle Rovanperä, firade inte som brukligt med att hoppa upp på taket på sin bil – på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

– Jag kände inte för att fira så mycket. Det har varit en tuff helg för folket i Ukraina. Jag hoppas de har styrka och hopp i de här svåra tiderna, säger finländaren till SVT.

Han vann med 22 sekunder före belgaren Thierry Neuville och 30 sekunder före landsmannen Esapekka Lappi.

För rallytalangen Oliver Solberg, 20, blev det en sjätte plats, 5 minuter och 40 sekunder bakom Rovanperä.

Motorproblem

På lördagen tappade Solberg ordentligt på grund av motorproblem. Men 20-åringen var ändå belåten med sin prestation.

– Det blev inte det resultatet vi ville ha, efter lite otur med bilen. Men vi måste bara jobba hårt. Farten finns där, så vi måste bara jobba på och så kommer vi att komma dit, säger han.

Solberg har som bäst en femte plats i WRC-klassen sedan tidigare, från italienska Monza i november i fjol.

Brittiske stjärnan Elfyn Evans tvingades bryta efter en krasch.

Förra året ställdes Svenska rallyt in till följd av coronapandemin. I år var första gången rallyklassikern avgjordes i Umeå, efter flytten från Karlstad.