”Man kanske skulle byta nationalitet...”

Publicerad 2012-06-02

Marathonkollegorna kritiska till Mohameds OS-petning

Mustafa Mohamed, Lars Johansson och David Nilsson.

Mustafa Mohameds OS-petning förvånar friidrottssverige inför Stockholm Marathon.

Och nu kritiserar de svenska löparna SOK:s kravbild.

– Man får kanske byta nationalitet, säger David Nilsson, en av SM-favoriterna i dagens lopp.

Följ ämnen
Friidrott

När Stockholm Marathon avgörs i dag saknas svenska affischnamn som fyrfaldiga vinnaren Isabellah Andersson, 31, och Mustafa Mohamed, 33.

Men medan Isabellah Andersson förbereder sig i Kenya inför London-OS fick Mustafa Mohamed i går beskedet av Sveriges olympiska kommitté att han inte kommer tas ut till mästerskapet.

– Jag är besviken över beskedet för jag tror att jag hade kunnat prestera bra i London, skriver Mustafa Mohamed på sin hemsida.

”Borde fått en plats”

De löpare som ska försvara de blågula färgerna i dagens maratonlopp, en bra bit bakom favoriterna från Kenya och Etiopien, är förvånade över SOK:s beslut att inte ta ut ”Musse” till OS.

– Han borde ha fått en plats. Jag tror Mustafa hade haft chans på att bli bland de åtta bästa i London, säger David Nilsson, 25, som menar att petningen är anmärkningsvärd med tanke på hur mycket SOK satsat på Mohamed genom åren.

– Jag trodde verkligen han skulle tas ut. SOK har investerat i Mustafa, han har varit med i talanggrupper och så.

”Inte många chanser”

Svensk marathons dominant på senare år, 26-årige Lars Johansson, anser att kvalperioden bör förlängas.

– 2.11 är en väldigt tuff tid till att börja med och som maratonlöpare får man inte många chanser på sig att göra bra tider, man kan inte springa ett nytt lopp dagen efter, säger han.

För unga svenska långdistansare som han själv och David Nilsson ger även SOK:s beslut en fingervisning om vad som kommer krävas i framtiden.

– Drömmarna om OS finns där, men när inte Mustafa tas ut trots att han gjort bra insatser inser man ju att det kommer bli svårt för egen del. När kvalgränserna i många grenar är lika med svenskt rekord kanske man måste tänka om, säger David Nilsson.

2.17 räcker i Danmark

– Finland skickar en maratonlöpare som gjort 2.16 och Danmark har en som gjort 2.17. Man kanske borde byta nationalitet.

Förre Stockholm Marathon-vinnaren Anders Szalkai, 42:

– SOK har tagit fel beslut. Det går inte att stirra sig blind på tider. ”Musse” gjorde ett väldigt fint lopp i Hamburg och hade potential att hamna topp tio i London. Sveriges uttagningssystem är märkligt, med de här kraven får vi knappt några friidrottare som deltar eftersom konkurrensen är så hård.

KVALGRÄNSEN TUFF – DÄRFÖR FÅR ”MUSSE” INGEN OS-BILJETT

I april i år springer Mustafa Mohamed Hamburg Marathon på tiden 2.12,28 som ger en niondeplats i loppet. För ”Musse” är det hans första riktiga maratonlopp i sin nya satsning efter att ha sprungit VM-finaler på 3 000 meter hinder tidigare – och sättet han disponerar loppet på imponerar.

SOK:s kvalgräns ligger på 2.11 och i går kom beskedet att Mustafa Mohamed inte får åka till London-OS. En besviken Mohamed vill inte prata med media, men tränaren Ulf Friberg säger till Sportbladet: ”Han sprang under svåra förhållanden i Hamburg och slog EM-tvåan. SOK måste kolla mer på prestationen och inte bara på statistiken”, säger Friberg som får mothugg av SOK:s sportchef Thomas Engdahl: ”De har inte protesterat förut om våra kvalgränser, men gör det nu för att de inte klarar det.”

Följ ämnen i artikeln