’Liknas vid skada’

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-11-29

SOK:s aktivitetsstöd försvinner vid graviditet

För ungefär en månad sen fick Sportbladet en pratstund med Marit Björgen om hennes träning under graviditeten och hon berättade om hur förbundet hjälpte henne och genomförde ständiga tester för bästa möjliga träning för framtida graviditeter. I både Norge och Finland får åkarna 100 procents stöttning.

Det är inte bara sponsorkontrakt som bryts vid graviditet.

Har du SOK-stöd försvinner även deras aktivitetsstöd.

– Det kan liknas vid att man inte vet om man ska fortsätta eller dras med en långvarig skada, säger SOK-sportchefen Anders Wiggerud.

Wiggerud.

Vid sidan av stödet från privata sponsorer är SOK:s stöd helt avgörande för många svenska idrottares elitsatsningar.

Men precis som i de sponsorfall som Sanna Kallur tagit upp minskar även det ekonomiska stödet från SOK betydligt om man tar en paus i karriären för barnafödande.

Skidåkerskan Maria Rydqvist och löperskan Moa Hjelmer är två exempel på OS-satsande idrottare som tappat ekonomisk stöd under graviditeten.

Men några tydliga riktlinjer för hur en graviditet ska behandlas från SOK:s sida finns inte.

– Det är svårt att säga, det beror på var i karriären idrottaren är. Många av de idrottare som blir gravida tränar långt in i graviditeten. Kan man träna och satsa för fullt har man kvar vårt stöd. När man närmar sig födsel och det är en tid man inte kan träna kan man hamna i time out från aktivitetsstödet, säger en av SOK:s fyra sportchefer, Anders Wiggerud och fortsätter:

– När man börjar satsa igen behöver man visa att man är på nivån där man var innan. Då återupptas stödet.

”Är det absolut inte”

Han påpekar att alla som ingår i SOK:s stödprogram får behålla resursteamet även under graviditeten.

– Vi arbetar med gynekologer som kan mycket om hur man tränar under graviditet. Även stöd som fysio och studievägledare samt försäkringar finns kvar. Det enda de tappar är aktivitetsstödet för bidrag till tränare, träningsläger, tävlingskostnader och dylikt.

Den här typen av uppehåll i stödet är ändå något som bara drabbar kvinnliga idrottsutövare, hur ser du på det?

– Det är det absolut inte. Bara när det gäller graviditet, men när det gäller skador och uppehåll i träning är det samma för alla.

Men män behöver inte ta några uppehåll för att bilda familj, SOK ser inte det som ett jämställdhetsproblem att kvinnor tvingas räkna med minskat stöd när man bildar familj?

– Nej absolut inte. Vill Marcus Hellner vara pappaledig och dra ner 50 procent på sin satsning kan han också bli timeoutad. Det är precis samma sak. Det har inget med kön att göra. Det finns alltid ett val: att bli gravid eller inte.

– Jag kan säga så här, grundtanken är att man ska göra en hundraprocentig idrottssatsning och under tiden man föder ett barn gör man inte det. Det är lite som att studera eller vara långtidsskadad, säger Anders Wiggerud.

”Inte skrivet i sten”

Det kan inte vara läge att omvärdera graviditet i relation till studier och skador?

– Nej, i vårt fall tycker jag inte det. Men det är jätteviktigt att poängtera att vi inte släpper allt stöd. Det är bara aktivitetsstödet som inte är kvar. Alla resurspersoner och försäkringar finns kvar.

Angelica Bengtsson berättade att hon gärna skulle bilda familj under sin pågående karriär, då skulle hon bli utan stöd?

– Jag ansvarar inte för friidrotten inom SOK, men rent generellt kan man säga att vårt system inte är skrivet i sten. Vi tittar från fall till fall och försöker hitta en lösning. Det beror på vilka planer man kan presentera för framtiden.

Följ ämnen i artikeln