ÖB Micael Bydén spelade i Salmings sista match

Berättar om vänskapen med Börje Salming

Publicerad 2023-04-28

Börje Salmings sista hockeymatch blev Micael Bydéns första.

Överbefälhavaren utvecklade en stark vänskap med hockeyikonen.

– Börje hade ett otroligt stort hjärta, säger Micael Bydén.

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén, 58, är ambassadör för Börje Salming ALS-stiftelse och höll ett känslosamt tal under onsdagens insamlingsgala.

Deras vänskap är okänd för den breda massan och Micael berättar att han träffade Börje för första gången i februari 2018.

– Det började genom mitt jobb. Vi hade ett internationellt besök då den dåvarande amerikanska arméchefen Mark Milley kom hit. Det var ett väldigt viktigt besök för oss. Någon på den nivån från USA hade inte varit i Sverige på länge och vår arméchef hade tagit reda på att den här personen var hockeyintresserad, säger han.

Mark Milley är i dag USA:s försvarschef, alltså landets högsta militärchef. Det visade sig att Börje Salming var en av Milleys stora idoler.

– Så min arméchef hade kontakt med en person som kände Börje. Han övertalade honom att komma till middagen som jag också medverkade på och efter det fortsatte vi träffas i olika sammanhang.

Börje Salmings sista match

De umgicks rätt frekvent de kommande åren och i januari 2020 reste Micael till Toronto tillsammans med Börje.

– Jag fick uppleva alla platser som betyder något för honom där och såg hur otroligt uppskattad han fortfarande var. Många kände igen honom och han tog sig tid att prata med allihopa. Det var en väldigt fin upplevelse, säger Micael och fortsätter:

– Sedan hade jag kontakt med min kanadensiske motsvarighet. För varje år har de ett tillfälle där ett försvarsmaktslag spelar hockey mot Toronto Maple Leafs alumnilag, med äldre Torontostjärnor.

Micael spelade i samma femma som Börje tillsammans med bland andra Wendel Clark.

– Det är min första och enda match i organiserad form. Det blev sista gången Börje gick ut tillsammans med laget. Det kom inget senare tillfälle där han spelade hockey, så jag fick uppleva något väldigt fint i Scotiabank Arena.

Vad minns du från matchen?

– Det var otroligt jobbigt och jag minns att jag hade ont i flera dagar efteråt. Det var inte riktigt mitt element, men jag gjorde så gott jag kunde. Jag fick den ena smörpassningen efter den andra från de här stjärnorna. Jag lyckades inte peta in någon puck men vi vann i alla fall.

Offrade sig i uppvisningsmatchen

Micael ler och fortsätter:

– Börje var fortfarande, du vet, allt som kännetecknar honom. Det här med att slänga sig. Till och med i en sådan match var han helt självuppoffrande, det var väldigt häftigt.

Micael berättar att de har många gemensamma nämnare. Uppväxten i mindre samhällen där folk inte är så märkvärdiga, nyfikenheten på andra människor.

– Det viktiga är själva människorna och vad som finns bakom bröstbenet. Kopplingen mellan hjärta och hjärna. Börje hade en väldigt fin sådan koppling och ett otroligt stort hjärta. Sen gillade vi att röra på oss. Vi träffades ofta och tränade. Vi var ute och käkade och hade kul.

Träffade du honom under hans sista tid?

– Ja, det gjorde jag. Jag har valt att inte prata särskilt mycket om den. När Börje fick diagnosen förstod jag att han hade en väldigt svår tid framför sig. Jag har följt tre personer (som också har drabbats) i min organisation under några år. Två av dem gick bort inom loppet av två år från och med när jag fick reda på det. Så jag hade en uppfattning om hur svår den är.

Det som hände med Börje var ändå något helt annat, berättar Micael.

– Hans sjukdomsutveckling var otroligt aggressiv. Det gick väldigt fort. Från ett år sedan när vi fortfarande umgicks, till att han fick de här symtomen och det blev uppenbart vad det var, så gick det väldigt fort över sommaren.

Följt sjukdomen på nära håll

Efter att ha följt sjukdomen på nära håll vill han påverka så mycket han kan.

– Jag har sett, ursäkta uttrycket, vilket helvete det är att gå igenom. När man fysiskt degraderas i en riktning och det blir svårare och svårare. När jag fick frågan om att bli utsedd till att vara ambassadör i Börje Salming ALS-stiftelse så var det var väldigt enkelt för mig att tacka ja. Bara jag kan göra något litet som bidrar till kunskap och förståelse kring vad det här är. Om de som drabbas ska kunna få en helt annan resa och stöd än det jag har sett så skulle det kännas väldigt bra.

Under onsdagskvällens gala ”En kväll för Börje” kommunicerades det att stiftelsen samlat in runt 14 miljoner. På Tradera finns flera unika auktioner från familjen, stiftelsens ambassadörer och andra kända ansikten som stod Börje nära. Pengarna går oavkortat till Börje Salming ALS-stiftelse.

– Det kommer in ekonomiska medel både till forskning och utveckling, men också stöd till personer som hamnar i det här. Det Pia och Börje tidigt märkte var bristen på de mest basala stöden när man hamnar i den här situationen, säger Micael Bydén.

LÄS VIDARE

Pia Salming: "Det har varit jättesvårt"