Publicerad:

Bjørndalen: "En minnesvärd begravning"

Av: TT

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN

Asker kyrka utanför Oslo var fullsatt när förre norske skidskyttestjärnan Halvard Hanevold fördes till sista vilan.

– Det var en minnesvärd begravning, sade Ole Einar Bjørndalen.

De var under många år storstjärnor i ett av världens bästa skidskyttelandslag. Så sent som förra sommaren var Halvard Hanevold med när Ole Einar Bjørndalen hade ett avskedslopp i Hellerudsletta.

På fredagsförmiddagen tog Bjørndalen ett sista farväl av sin mångåriga vän och kollega, som hastigt avled den 3 september, 49 år gammal.

Tre OS-guld

Kyrkan i Asker utanför Oslo var fullsatt och Bjørndalen var en av kistbärarna.

– Det var en minnesvärd begravning, precis som han förtjänade. Allt det fina kom fram, sade Ole Einar Bjørndalen.

Under ceremonin spelades Edvard Griegs "Morgenstemning", stycket Hanevold allra helst ville höra när han laddade för en viktig tävling.

Hanevold är inte bara en av Norges främsta skidskyttar genom tiderna med tre OS-guld, fem VM-titlar och nio världscupsegrar. Efter karriären blev han också en uppskattad expertkommentator i NRK.

– Han var en otroligt snäll och lugn person. Han brydde sig om människorna han hade runt sig och spred gott humör, sade NRK-kollegan Andreas Stabrun Smith.

"Ofattbart tråkigt"

Hans popularitet märktes i begravningsbyråns minnesbok där kondoleanserna strömmat in:

"Tack för många oförglömliga ögonblick framför tv:n. Håller fortfarande guldet i Nagano som en stor höjdpunkt i den norska skidskyttehistorien. Vila i frid!", löd en hälsning.

"Ofattbart tråkigt, Halvard Hanevold stod för det bästa i norsk idrott. Tack för fantastiska ögonblick i otaliga mästerskap, speciellt i Holmenkollen. Alltid ett leende och alltid beredd att ställa upp i intervjuer till glädje för publiken på stadion. Känner med familjen och alla som stod Halvard nära", stod det i en annan.

Halvard Hanevold efterlämnar fru och två barn.

På drygt ett år har norsk idrott förlorat tre stora profiler. Förre längdstjärnan och OS-guldmedaljören Vibeke Skofterud omkom i en vattenskoterolycka förra sommaren. Hon blev 39 år. I september samma år fick 30-åriga landslagslöparen Ida Eide hjärtstopp under ett motionslopp och avled.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN