Mo Farah missar OS: ”En epok var över”

Uppdaterad 2021-06-26 | Publicerad 2021-06-25

Britten Mo Farah missar OS i Tokyo.

Han klarade inte kvaltiden 27.28,00 på 10 000 meter vid de brittiska mästerskapen sent på fredagskvällen.

Det som var sista chansen.

När klockan stannade på 27.47,04 kändes det som en epok var över.

Mo Farah

Mo Farah snudda själv vid ämnet direkt efter loppet, då han fick frågan om karriären var över.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Men jag har alltid velat mäta mig med de bästa och som alla såg i kväll så räcker det inte. Jag gav allt och det är allt du kan göra. Men jag är lycklig över att ha haft en lång karriär.

Den 38-årige britten vann OS-guld både på 5000 och 10 000 meter i både London 2012 och i Rio 2016. Det gjorde honom till en av friidrottens största stjärnor. Men efter senaste VM-guldet på 10 000 meter i London 2017 valde han att satsa på maraton.

Men längtan efter ett femte OS-guld och chansen att bli historisk som den förste att vinna tre raka guld på 10 000 meter, gjorde att 38-åringen valde att gå tillbaka. De flesta trodde att Mo Farah skulle klara kvaltiden i Europacupen i Birmingham den 5 juni. Men det blev en stor besvikelse då han bara var åtta i loppet och över 22 sekunder från OS-kvalgränsen med tiden 27.50,64. Det var också första gången på nästan tio år som Farah förlorade ett lopp på 10 000 meter.

Mo Farah

Inte ens nära

– Självklart är jag besviken, men jag har haft problem med en fot de senaste tio dagarna, sa han efter det loppet.

Därför ordnades ett speciallopp vid kvällens brittiska mästerskap, skräddarsytt med både harar och internationellt motstånd. Det brittiska förbundet har fått kritik för det uppstyrda loppet i ett mästerskap som normalt bara är öppet för britter. Nu fick Mo Farah draghjälp tills det var nio varv kvar - eller 3 600 meter.

Men han var inte ens nära.

Det är heller inte så han vunnit alla sina medaljer, utan det har varit genom att ligga på rulle och sedans slå till och knäcka motståndarna med den långspurt som gjort honom berömd.

Ensam mot klockan är inte samma sak och Mo Farah orkade inte hålla tempot för att gå under kvalgränsen.