NFL

CJ Björk: Byter bort framtiden för stjärnorna

Av: 

Carl-Johan Björk

SPORTBLADET

Los Angeles Rams går sin egen väg för att nå Super Bowl. 

Deras kortsiktiga strategi går ut på att byta bort framtidens talang mot färdiga stjärnor. Den senaste i raden är kontroversiella Odell Beckham Jr, som de senaste åren skapat mer drama än framgång. 

Sedan 2018 har LA Rams varit synonymt med att ha satsat allt när det kommer till att försöka ta sig till Super Bowl.  

Det är lätt att tänka att alla 32 lag alltid satsar 100 procent på att vinna mästerskapet varje år, men sanningen ligger nog mer åt att fem till tio lag har denna fokus från ägare och ledning.  

Resterande lags prioritet är att överleva säsongen, samt att satsa långsiktigt med värvningar av spelare via college draften.  

När det kommer till draften så har Rams valt att gå en annan väg än vad majoriteten av de andra lagen vandrar. Det konventionella sättet är att studera collegelagens uppkommande talanger och utifrån detta försöka sia om någon av dem kan tänkas klara av livet som NFL-spelare, samt om de har nått sin kulmen gällande spelarutveckling och om de har förmågan att anpassa sig till de krav som ställs på en proffsidrottare.  

Rams använder istället sina draftval som valuta för att byta till sig redan beprövade spelare från andra lag, och på så sätt undgå processen med att försöka hitta framtidens stjärnor som likväl kan ebba ut i ingenting.  

Är unika i det moderna NFL

På det här sättet kan de enklare planera sin strategi då de redan vet vad spelarna i laguppställning är kapabla till. De undgår således att lära upp en ung spelare, och kan därmed ha större kontroll på sitt eget öde. 

Taktiken i sig har anammats på olika vis sedan 1970-talet av bland annat Washingtons dåvarande head coach George Allen, som alltid föredrog veteraner istället för nya unga spelare. Rams är dock unika i det moderna NFL i att de hanterar draftval som en dyrbar handelsvara.  

2016 var senaste gången Rams valde en spelare i draftens första runda då de tog QB Jared Goff. Den dåvarande huvudtränaren Jeff Fisher hade en stark tro på långsiktigt lagbygge, samt att detta helst skulle göras via den årliga draften. Fisher hade mer att säga till om än general manager Les Snead när det gällde detta, och efter säsongen 2016 fick Fisher gå.  

När GM Snead fick vara med och välja ny HC landade valet på Sean McVay och deras samsyn i hur man kan använda sina draftval var en stark bidragande orsak till att McVay fick jobbet.  

OBJ – enda chansningen

Listan sedan 2017 när det kommer till beprövade spelare som förvärvats genom framtida draftvaluta kan göras lång, men jag tänker att vi kan hålla oss till årets värvningar som innefattar RB Sonny Michel från New England Patriots, QB Matt Stafford från Detroit Lions, LB Von Miller från Denver Broncos och nu senast WR Odell Beckham Jr. från Cleveland Browns. Alla beprövade veteraner som gärna vill vara med och bidra med ett vinnande lag.  

Det enda valet som jag ser som en chansning, och inte på något sätt en garanti för produktion på planen, är Odell Beckham Jr som olikt de andra inte har levererat på en hög nivå på flera år.  

OBJ, som han kallas, blev känd världen över för sin spektakulära enhandsfångst för NY Giants säsongen 2014. Åren med Giants var hans mest produktiva och han har sedan dess inte kommit upp i samma nivå.  

Beckham Jr. har mer varit en distraktion för sina medspelare i Giants fram till 2018 samt för Browns sedan 2019 genom att skapa konflikter kring att inte få bollen tillräckligt ofta.  

Vad Snead och McVay ser i ”OBJ” återstår att se, men jag är villig att avvakta med min skepsis för denna trejd tills dess att säsongen är konkluderad. Det ska dock tilläggas att det här är Beckham Jr:s sista anhalt i ligan om han inte lyckas leva upp till hypen.  

Med Rams metod att bygga lag skapar man också en förväntan från fans att producera Lombardi Trophies på löpande band. Att Rams fått favoritskap och varit framgångsrika är det ingen som ifrågasätter. Dock finns det varken silver, brons eller för den delen ett pris för att man deltagit i en NFL-säsong. 

Till historien går endast de som har vunnit alltihop. Oavsett hur ett franchise har valt att bygga sitt lag, eller hur de har tagit sig dit. 

ANNONS

Europeisk toppfotboll när den är som bäst – vilka lag spikar du på Europatipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

NFL

LÄS VIDARE

Åtta jätteskandaler som har skakat om NFL

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

Los Angeles Rams

Minnesota Vikings

New England Patriots