Sverige utklassade Kazakstan – Hagman med 19 mål

Uppdaterad 2021-12-12 | Publicerad 2021-12-09

Först Uzbekistan, sedan Puerto Rico – på torsdagen var det Kazakstans tur att få storstryk av Sverige i handsbolls-VM.

Blågult hade inga problem att avfärda blåbärsnationen – och bättrade på målskillnaden efter seger 55–20.

Nathalie Hagman tangerade sitt eget målrekord med 19 fullträffar.

Sveriges kryss mot Nederländerna handbolls-VM i veckan gör att det sannolikt blir en målskillnadsaffär i kampen om andraplatsen.

Kazakstan, som är bättre rankade än både Uzbekistan och Puerto Rico, stod för motståndet på torsdagen.

Då bestämde sig svenskorna för att gå på knock – och vann med 55–20.

Inte nöjd i paus

Kazakiskorna hade inte mycket att sätta emot när Sverige växlade upp redan från start. Trots det var inte Johanna Wiberg nöjd efter första halvlek, som slutade 21–10 till Sverige.

– Vi vill gå rakare mot mål, och måste ha lite bättre skärpa. Målsättningen i andra är att bara släppa in fem mål, sade assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg till Viaplay i paus.

Trots att målsättningen gällande insläppta mål inte gick vägen är Wiberg nog nöjd med målproduktionen.

Hela halvleken handlade om att bättra på målskillnaden, och kontringarna var Sveriges stora vapen mot ett trött Kazakstan.

”En stor revanschlusta”

Nathalie Hagman, som gjorde 19 mål mot Puerto Rico, gjorde lika många denna kväll och tangerade sitt eget målrekord.

30-åringen hade ett drömläge med en minut kvar att göra sitt tjugonde mål, men träffade insidan av stolpen.

– Klart jag hade velat göra mål på de lägen jag missade, men jag tänkte inte på det så, säger hon till Sportbladet efter matchen.

– Jag hörde nu efteråt att 21 var nåt slags VM-rekord. Men inget jag visste under matchen, säger hon.

Slutresultatet skrevs till smått osannolika 55–20. Sverige tar med sig 35 plusmål till lördagens möte mot Norge.

– Vi har en rätt stor revanschlusta mot Norge efter förlusten i OS, säger Hagman.

55 mål är den näst största målproduktionen någonsin för ett svenskt. 2009 gjorde man 66 mål mot Australien, ett rekord som står sig än.