Mejla

Johan Flinck

Tippar att danskproffset tar sista EM-platsen

Flinck: Här är min trupp till handbolls-EM

Publicerad:
Uppdaterad:
Vänsterniorna Markus Olsson, Viktor Östblom och Philip Stenmalm är alla danskproffs till vardags.
Vänsterniorna Markus Olsson, Viktor Östblom och Philip Stenmalm är alla danskproffs till vardags.

STUTTGART. Mitt under VM tas EM-truppen ut – på herrsidan.

15 känns givna – men vem tar den sista platsen?

Jag tror på ett danskproffs.

Tihi.

Mycket händer i svensk handboll, som det hette i den gamla sloganen från 1980-talet.

När damerna har sin första vilodag i VM klämmer Kristján Andrésson in presentationen av sin trupp till EM i Kroatien i januari.

En presentation som verkar ha mer eller mindre ”kidnappats” av Viasat då den ska hållas i MTG-huset i Stockholm och ledas av Ola Wenström. Viasat, som förstås sänder EM, verkar inte vara särskilt intresserade av att några andra medier ska närvara heller då det först i torsdags meddelades när och var presentationen skulle hållas.

Nåväl, vi få handbollsmurvlar som finns kvar befinner oss ändå i Tyskland.

Jakobsson comeback till jul

Vilka 16 namn kommer Andrésson att lägga fram där på powerpointen? om nu inte Wenström tar över hela showen och gör det också.

Jag slog Andrésson en signal i kväll, mest för att kolla av hur det är med Johan Jakobsson och hans axel. Förbundskaptenen avslöjar ju inget om truppen för mig.

Det är tydligen en kapsel mellan Jakobssons ena nyckelben och skulderblad som är irriterad men han ska vara tillbaka lagom till jul och ska med andra ord kunna spela EM.

Gottfridsson är i träning men har inte spelat match ännu. Inga bakslag och planen följs. Han är med i truppen alltså.

För mig är därmed 15 av 16 givna:

Mv: Appelgren, Palicka.

V6: Tollbring, Wanne.

V9: Nilsson, Jeppsson.

M9: Gottfridsson, Konradsson.

H9: Lagergren, Jakobsson.

H6: Ekberg, Zachrisson.

M6: Nielsen, Nilsson, Darj.

En spelare till ska in.

Tre danskproffs om budet

Vid VM i januari valde Andrésson att ta med fyra linjespelare/försvarsspecialister. Men det tror jag berodde på en osäkerhet kring om Darj skulle hålla bakåt på den yttersta nivån. Det gjorde den gamle snickaren och Fredric Pettersson fick knappt spela alls när det verkligen gällde.

Därför tror jag att han tar med en tredje vänsternia den här gången. Det gjorde han i och för sig i VM också och då var det Philip Stenmalm. Då kunde man ha med både en extra vänsternia och en extra linjespelare/försvarare eftersom Lagergren gick själv på högernio när Jakobsson aldrig kom tillbaka från sin hjärnskakning.

Det finns tre vänsternior om budet nu och allihop spelar i den danska ligan: Stenmalm, Viktor Östlund och Markus Olsson.

Stenmalm har spelat nonstop och gjort det bra i Kolding i höst i den danska ligan.

Östlund, som varit så skadedrabbad de senaste säsongerna, visar också fin form. Han gjorde sex mål i går när Tvis Holstebro slog just Kolding, för vilka Stenmalm drog in tre kassar.

Olsson är kanske den som imponerat mest av de tre i höst. Han har öst in mål i Champions League.

Öppnar Arnesson för Olsson?

Jag tror att valet faller på Stenmalm. Framför allt för att han är en tvåvägsspelare och varit med mycket i landslaget under Andrésson.

Östlund är visserligen också en tvåvägsspelare men har inte varit med mycket i landslaget under sin gamle Guif-tränares tid som förbundskapten. Han skulle dock ha varit med i VM men ersattes av Stenmalm på grund av skada.

Olsson är bäst framåt av dem just nu men Andrésson lär inte åka till ett VM med tre vänsternior som är envägsspelare, vilket nog Nilsson och framför allt Jeppsson får betraktas som på den här nivån.

För inte slänger väl förbundskaptenen in framtidsmannen Philip Henningsson som en riktig skräll i truppen?

Det som skulle öppna för Olsson är om man väljer att ta med Linus Arnesson i stället för Konradsson som mittnia. Då har man ett försvarsalternativ till. Men ”Konny” har gjort det bra under sin debutsäsong som utlandsproffs i Skjern och jag tror att han är med till Split.

Jag tror alltså att valet faller på Stenmalm, som faktiskt varit med i de tre senaste mästerskapen.

Av: Johan Flinck

Publicerad:

LÄS VIDARE