Byggde OS-arena - våldtogs av polis

Uppdaterad 2014-01-30 | Publicerad 2014-01-29

Skakande rapporter från Uppdrag Granskning inför olympiska spelen

SVT:s Uppdrag Granskning kom i kväll med nya rapporter från Sotji.

Hälften av de 70 000 gästarbetarna som byggt OS-arenorna tvingades hem utan lön – och elektrikern Mardiros drabbades av något ännu värre.

– Två poliser böjde ner mig, med en spade på huvudet så att jag inte skulle se. De lyfte upp min rumpa och förde in spettet, säger han.

Spelen i Sotji kommer att bli tidernas dyraste OS. Notan för arenor, hotell, vägar och säkerhet kommer att landa på över 300 miljarder kronor.

Inför spelen har arrangörerna bjudit in journalister från hela världen för att visa upp växande hotellkomplex, blänkande anläggningar och leende arbetare.

I kväll gav SVT:s Uppdrag Granskning en annan bild. Genom att intervjua människorättsorganisationer, politiker, advokater och framför allt byggarbetare visar programmet vilka övergrepp som begåtts i Sotji.

Enligt organisationen Memorial har hälften av de 70 000 gästarbetarna från bland annat Tadzjikistan tvingats vända hem utan lön, blåsta av en lång kedja underleverantörer och lika korrupta som oanträffbara män. 

Men också Sotjibor har råkat illa ut. I Uppdrag Granskning berättar elektrikern Mardiros Demirtjan hur hans lön frös inne. När han klagade hävdar han att arbetsgivaren kontrade med en grundlös anklagan om att han skulle ha snott elkablar från sin arbetsplats.

”Jag gallskrek”

Det ska ha lett till att polis förde in honom i ett rum, drog på boxningshandskar och misshandlade honom.

– Det kom blod och de slog av en tand. Jag fick ett blåmärke. Och än en gång föll jag ihop. Jag fick tårar, kände att jag inte kunde ta mer stryk, säger Demirtjan till UG.

När inte slagen fick honom att erkänna ska polisen ha tagit till grövre metoder. Enligt Demirtjan hämtade de ett järnspett och krävde ett erkännande.

– Två poliser böjde ner mig, med en spade på huvudet så att jag inte skulle se. De lyfte upp min rumpa och förde in spettet. Jag gallskrek, då hällde de vatten över mig så att jag kom till sans. Jag sa: okej, jag skriver på vad ni vill, jag kan inte längre uthärda er tortyr.

I det läget säger Demirtjan att poliserna medgav att de hade kopplingar till hans arbetsplats.

– En av dem sa "avstå dina lönekrav! Om du avstår lönen kommer arbetsgivaren att ta tillbaka sin anmälan", säger han. 

Efter våldtäkten avskedades Demirtjan. Han har ännu bara fått ut omkring en fjärdedel av de 20 000 kronor han var utlovad. Hans advokat vill ta fallet till Europadomstolen.

Följ ämnen i artikeln