Kostade 817 miljoner – ska rivas

Publicerad 2018-02-06

Olympiastadion i Pyeongchang.

Olympiastadion i Pyeongchang kostade 817 miljoner kronor att bygga och kommer att användas fyra gånger – sedan rivs den.

Nu får bygget kritik.

– Det kan betyda att valet av OS-plats är baserat på felaktiga premisser, säger Eurosport-kommentatorn Andreas Selliaas till Dagbladet.

På fredag invigs OS i Sydkorea.

Öppningsceremonin kommer att hållas på Pyeongchangs Olympiastadion, en av alla nybyggda arenor i storsatsningen som uppges kosta omkring 100 miljarder kronor totalt – att jämföra med de 60 miljarder kronor det först planerades för.

Olympiastadion har byggts från grunden, rymmer 35 000 åskådare och har kostat drygt 817 miljoner kronor. Totalt kommer det att hållas fyra ceremonier på arenan under vinterspelen, inga tävlingar – sedan ska den rivas.

”Överstigit alla proportioner”

De höga kostnaderna uppges ha skapat problem för de lokala myndigheterna i staden.

"Vi vill att anläggningarna ska tas om hand av staten" har Choi Moon, guvernör i Gangwon-provinsen, tidigare sagt, enligt Dagbladet.

Tidningen skriver att OS-kostnaderna har ”överstigit alla proportioner” och att de lokala myndigheterna i Pyeongchang, som på egen hand ansökte om att få arrangera, nu ropar efter ekonomisk hjälp.

Men de nationella myndigheterna lyssnar inte, enligt Dagbladet. De menar att det skulle vara orättvist mot andra sydkoreanska städer som har arrangerat stora idrottsevenemang och trycker på att skattebetalarna utanför Gangwon aldrig skulle gå med på ett statligt stöd till OS-staden.

Dagbladet har pratat med Andreas Selliaas. Han har i flera års tid studerat stora idrottspolitiska frågor och arbetar i dag som kommentator på Eurosport.

”Finns inget intresse för vintersport i området”

Han är kritisk mot kostnaderna för OS.

– Det kan betyda att valet av plats för OS är baserat på felaktiga premisser och att det inte finns något intresse för vintersport i området nu och kanske inte heller i framtiden, säger Selliaas till tidningen.

Han fortsätter:

– De har lagt en fruktansvärd summa pengar på saker som inte kommer att användas efter OS. Vi hittar flera exempel på det här genom historien och det har länge varit ett problem för OS. När man ansöker om OS har sökande städer ofta stora ambitioner för vad spelen kan föra med sig. De hoppas till exempel på en turistboom efter OS och menar att spelen är viktiga ur folkhälsoaspekt

OS avgörs 9–25 februari.