”Det är väldigt bra träning för framtiden”

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
Simon Litzell tog silver i junior-EM förra året.
Foto: BILDBYRÅN
Simon Litzell tog silver i junior-EM förra året.

I dag börjar junior-VM.

Simon Litzell, 19, är ett av Sveriges största hopp.

Men supertalangen tänker mer på framtiden.

– Alla kommer ju ihåg den som vinner OS, säger han.

Simon Litzell.

Spjutkastaren Simon Litzell beskrivs som en supertalang och ett spjutunder. Förra året slog han som 18-åring det svenska juniorrekordet med ett kast på 78,73 meter och tog silver i junior-EM.

Den här veckan representerar han Sverige i JVM i Polska Bydgoszcz.

– Förra året kände jag en viss press. Då hade jag kastat längst i Europa. Jag gick på torget i Eskilstuna och såg en löpsedel på Aftonbladet, där det stod: ”Här är svenska medaljhoppen”. Så var det en bild på mig. Då kände jag att okej jag har lite press på mig, säger Simon Litzell.

”Bra träning inför framtiden”

I år har det inte gått lika bra för Litzell. Han har haft en del tekniska svårigheter efter en ljumskskada, som hindrade honom från en del träning. Men det är ingenting som stressar 19-åringen.

– Jag har kunnat kasta och hitta det tekniska förut. Så det är nog bara att hitta muskelminnet. Det kan räcka med bara något kast där jag bara känner att det här är bra, så är det tillbaka, säger Litzell.

Fysiskt säger Litzell att han aldrig varit i bättre form, och trots strul med vissa bitar är han övertygad om att han ska kunna prestera på JVM. Det är dit blickarna riktas mot honom och de andra talangerna. Målet är personbästa.

– Det är ju i de stora internationella mästerskapen som man vill prestera. Då har man alla ögon på sig. Det är väldigt bra träning inför framtiden. Att vara bäst när det gäller, säger Simon Litzell.

UCLA till hösten

Just framtiden är någonting som Litzell pratar mycket om. Både rent sportsligt, men också på andra plan. I höst kommer 19-åringen att flytta till Los Angeles för att kombinera spjutkastning med studier på UCLA.

– Amerikanska college-idrotter är ju jättestora i USA, så det är mycket publik på tävlingarna. Man får en väldigt bra utbildning samtidigt som man kan satsa helhjärtat på sin idrott. Det ska bli jättespännande, säger 19-åringen.

UCLA är en skola känd för sina idrottsliga framgångar, med totalt 110 OS-guld, och det var även Litzells förstaval.

– Jag fick kanske fem till sex olika coacher som skrev till mig från Facebook från olika stater. Men jag kände att UCLA var det som passade mig bäst, säger Litzell.

”Målet är OS i Tokyo”

Litzell vet vad hans mål med idrotten är. Framför allt på lång sikt.

– Det långsiktiga målet är OS i Tokyo 2020. Dit vill jag komma och vara med. Det är en dröm som jag har. Om jag börjar närma mig 80-meterslinjen de närmsta åren är det inte omöjligt. Man måste ju ha någonting stort att se fram emot. Motivationen är ju en del av idrotten, säger Litzell.

Får spjutkastaren välja vad som kommer hända i Tokyo eller i någon annan framtida OS-stad, då väljer han guld.

– Den största drömmen skulle jag säga är att vinna OS-guld. Det vore ju trevligt. Det är få som kommer ihåg en juniormästerskapsmedaljör, men alla kommer ju ihåg den som vinner OS, säger han.

Simon Litzell kvalar på fredag klockan 09.30.

Junior-VM inleddes i dag och sänds på TV12.

Publicerad:

LÄS VIDARE