Sverige larmade om riggade tävlingar inför OS: ”Helt skruvat”

Publicerad 2022-02-03

En stor skandal skakar alpinåkningen inför OS.

Tre kvalificeringstävlingar misstänks vara riggade och Sportbladet kan nu berätta att Sverige larmat Fis som startat en utredning.

– Jag har aldrig sett något liknande under mina 25 år som aktiv och ledare, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.


MISSA INTE: Ta ut ditt dröm-team på skidor. Tävla i Skid Manager!


Sportbladet skrev tidigare i veckan om en misstänkt riggad tävling inför OS.

Men tävlingen i Liechtenstein är inte den enda som kan vara uppgjord.

Även en Fis-tävling i Dubai i november förra året och en i Kolasin i december misstänks vara riggade med syfte att kvalificera åkare från mindre skidnationer för OS. 

Sportbladet har tagit del av ett hemligt bevisunderlag som skickats in till Internationella skidförbundet, Fis, av Österrike, USA – och Sverige. 

– Vi hade inget att vinna på det, men det här är fel och jag är orolig att man tappar kredibilitet. Det är problematiskt när man försöker rigga våra system. Det är ganska uppenbart riggat och det var därför vi stöttade våra kollegor som skickade in ett gemensamt underlag till FIS, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter.

Erbjöds pengar

Det hela är en snårig historia med rankingpoäng och kvotplatser. Men i enkelhet ska åkare med bättre rankning ha hjälpt sämre rankade åkare att sänka sina poäng (lägre poäng betyder högre rankning). De fem bäst rankade åkarna påverkar tävlingens värde och enligt misstankarna ska topprankade åkare ha underpresterat rejält i de tre tävlingarna.

I Dubai ska det ha inneburit att 5 av 7 åkare som inte varit OS-klara tagit sig under kvalificeringsgränsen på 160 poäng. I Kolasin ska 7 av de 14 sämst rankade åkarna ha tagit sig under 160-gränsen. Samma system ska ha använts i Liechtenstein där åkare enligt bevisunderlaget ska ha hotats om de inte skrivit under på förutsättningarna.

I dokumentet står det även att minst en åkare ska ha erbjudits ekonomisk kompensation för att hjälpa andra åkare att sänka sina poäng.

– Det är hörsägen så det är svårt att bekräfta just de grejerna, säger Eliasson Winter.

”Aldrig uppmärksammat något så tydlig”

Att tävlingarna stängts för utomstående, exceptionellt små startfält och att flera åkare inte kommit till start av oklara anledningar är bevis som enklare går att peka på enligt Eliasson Winter.

– Jag har aldrig uppmärksammat något så tydligt. Det är irriterande när det handlar om flera nationsförbund, tävlingsledning och åkare. Här har man organiserat för att rigga en tävling. Det är helt skruvat, säger han.

Fusket ska ha möjliggjorts av att Fis 2019 införde ett nytt regelverk kring hur OS-platserna fördelas mellan olika nationer. Totalt ska nio åkare från länder som Indien, Taipei, Kyrgyzstan, Jamaica och Östtimor ha dragit nytta av regeländringen och tagit en OS-plats under de tre tävlingarna. Det gick till en början ut över stora alpinnationer som Österrike, USA, Frankrike, Italien och Tyskland som blev av med OS-platser. 

Men efter att ha uppmärksammat misstankarna vädjade Fis till IOK om ytterligare fyra alpina OS-platser för att kompensera några länder. Det innebar att Österrike fick tillbaka två platser och Frankrike och Tyskland tilldelades varsin.

”Fis har helt missat båten”

Men det finns andra nationer och åkare som påverkats. Amerikanske fartåkaren Steven Nyman är en av dem som rasat och lägger skulden på Fis.

”Den som skrev de nya reglerna för hur OS-platser tilldelas har helt missat båten. Era reglera stänger ute många av topputövarna på herrsidan i många länder och gör plats för vilken åkare som helst från små nationer”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Jag har ingen emot att mindre nationer tävlar, jag är helt för det. Men storleken på USA:s alpina herrtrupp i OS är sex, över alla discipliner. Snälla Fis ompröva ert dåliga system”.

Fis vill inte svara på några specifika frågor om fallet, men bekräftar i ett mejl till Sportbladet att en utredning om suspekta resultat i tävlingar pågår.

”Fis kommer med en fullständig rapport om utredningens resultat så fort den är klar. Medan utredningen pågår kan Fis inte ge några ytterligare kommentarer”, står det i uttalandet.

Följ ämnen i artikeln