Drömstatistiken ska ta Örebro till kvartsfinal

Publicerad 2022-03-26

GÄVLE. Örebro vände och vann mot Brynäs efter Rodrigo Abols stora show med sex poäng.

– Jag har tidigare inte ens gjort hattrick som senior, säger matchhjälten.

Nu hoppas Örebro att statistiken och historiken håller i sig – segraren i åttondelsfinal ett har alltid tagit sig till kvartsfinal sedan spelformen infördes 2014.

Brynäs IF

Det var Brynäs första slutspelsmatch på fyra säsonger på lördagseftermiddagen.

Och det var ju precis att man tog sig vårens hockeyfest, om ni minns thriller-omgången i torsdags.

Nu är det favorit-tippade Örebro som står för motståndet i den första matchen, i serien bäst av tre.

Hemmalaget fick den klart bästa starten på matchen och hade ett ribbskott i inledningen.

Några sekvenser därefter missade Örebro-backen Kristaps Zile i mittzonen och Nick Olesen samt Linus Ölund kom i ett läge två mot ett. Ölund styrde till slut in matchens första mål.

I den andra perioden så vände gästerna på matchen och det skedde på endast 55 sekunder. Kom lite från ingenstans när matchen hade gått i stå vid ledning för Brynäs IF.

Emil Larsson, son till Brynäs-legendaren Jan Larsson, styrde in 1–1 och 55 sekunder senare satte Rodrigo Abols in 1–2. Skapliga kallduschar för Brynäs.

Brynäs stjärna och forward Greg Scott var irriterad efter vändningen.

Tangerade Peter Forsberg

– Frustrerande, jag har fått några tacklingar mot huvudet. Vi ska göra nästa mål och få tid i deras zon, säger Brynäs forward Greg Scott till CMore inför den tredje perioden.

Målskytten Emil Larsson var desto nöjdare.

– Det är ganska jämnt och tight. Skönt att vi leder. Vi kom otajmat vid bytena. Mitt mål? Klassisk slutspelsmål, kamp framför mål och jag får en touch på pucken. Jag står och kampar och det ger effekt, säger han till CMore.

I inledningen av tredje perioden så utökade Örebro till 1–3. Rodrigo Abols drog iväg en handledare från tekningscirkeln som letade sig in i krysset. Målet fick Brynäs att agera och byta målvakt, från Veini Vehviläinen till Kristers Gudlevskis.

Vehviläinen agerade svagt vid både 1–2 som 1–3.

Matchen slutade 2–7 efter att Abols 2 stycken, Robin Kovacs samt Linus Öberg gjort Örebros fyra sista mål. Matchens stora profil var Rodrigo Abols som svarade för hela sex poäng. Han tangerar därmed Peter Anderssons rekord i ett slutspel för gjorda poäng och målrekordet med Peter Forsberg, mot Malmö 1993, samt Roland Eriksson, mot Skellefteå 1976.

– Jag blir ödmjuk när jag hör vilket sällskap jag hamnat i. Hade ingen aning om det, men det gör mig glad. Jag älskar slutspel och den hockey som spelas då. Nu får vi spela inför våra fans i slutspelet och det ska bli kul. I dag rullade allt bara på, säger fyra-målskytten.

Rodrigo Abols efter sin historiska show.

Segern var enormt viktig för Örebro.

Om man ser till historiken och statistiken.

2014 infördes play in eller åttondelsfinalen. Och laget som tagit den första segern i serien har gått vidare till kvartsfinal.

Alltså 14 gånger som match ett satt agenda för hela åttondelsfinalen.