Tiger Woods fick medalj av Donald Trump

Golfstjärnans besök i Vita huset har fått kritik

Av: 

TT

Publicerad:

SPORTBLADET

Tiger Woods har vid en ceremoni i Vita huset i Washington tagit emot USA:s presidents frihetsmedalj.

Men att golflegendaren låter sig hyllas av Donald Trump är kontroversiellt.

– Ni har fått se det bra och det dåliga, topparna och dalarna, sade Woods, som var nära tårar, i sitt tacktal i Vita husets rosenträdgård.

Trump prisade golfstjärnan för hans vinnarinstinkt, som senast kom till uttryck när Woods gjorde comeback i den yppersta eliten med seger i US Masters i april. Det var efter den bedriften som presidenten meddelade att Woods skulle få frihetsmedaljen, den främsta civila utmärkelse som USA:s president kan dela ut.

Många beundrar också den 43-årige golfspelaren för att han lyckats övervinna både segdragna skadeproblem och privata svårigheter som ett uppmärksammat sexmissbruk.

1 av 2 | Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Tiger Woods med medaljen från Donald Trump runt halsen.

”Fått skarp kritik”

Samtidigt är stora delar av USA:s idrottsvärld på kant med Trump, som fördömt kända spelares protester mot våld mot svarta. Bland andra basketstjärnorna Stephen Curry och Steve Kerr har sagt nej till att träffa Trump i Vita huset.

Woods har fått kritik från många håll. Bland annat i en läsarundersökning i New York Times där afroamerikaner sade att de var besvikna över att Woods inte använder sin status för att ta ställning mot rasismen i USA som man menar understöds av Trump.

USA Today-krönikören Christine Brennan menar dock att Woods aldrig har tagit ställning i någon kulturell eller social fråga. Hon berättar att han redan som 21-åring, efter sin första US Masters-triumf 1997, tackade nej till president Bill Clintons inbjudan att närvara vid 50-årsjubileet för Jackie Robinson, den förste afroamerikanen i basebolligan MLB.

”Inte skyldig oss”

Orin Starn, professor i historia och kulturantropologi, bekräftar i en forskningsrapport att Woods har varit opolitisk i hela karriären.

– Han vill inte vara en aktivist. För varje gång han säger något om ras verkar han bli kritiserad på ett eller annat sätt. Och jag tror också att det inte är bra för hans varumärke att bli förknippad som en som stödjer den ena eller den andra personen, säger Starn till AFP.

– Han har gjort ett banbrytande jobb i rasfrågan genom sitt golfspel. Jag tycker inte att han är skyldig oss något mer.

När Tiger Woods i höstas fick frågor om Donald Trumps ordkrig med afroamerikanska idrottsstjärnor svarade han diplomatiskt.

– Han är USA:s president. Du kanske inte alltid tycker om personen eller politiken, men alla måste respektera ämbetet, sade Woods enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag har känt Donald i flera år, redan innan han blev president. Vi har spelat golf och ätit middag tillsammans.

Publicerad:

LÄS VIDARE