Allt du behöver veta inför curlingdramat

Publicerad 2014-02-20

Sverige är i ännu en OS-final i curling och ni är många som kommer bänka er framför TV:n för att följa lag Sigfridssons jakt på guldet.

Men känner ni att ni inte har full koll på hur sporten fungerar?

Bara lugn, Sportbladet har tagit hjälp av curlingesset Peter Narup för att räta ut alla frågetecken inför eftermiddagens rysare.

Peter Narup.

Peter Narup har vunnit tre VM-guld och deltagit i tre olympiska spel.

Inför dagens OS-final mellan Sverige och Kanada svarar han på tio vanliga frågor om curling, allt för att ge bästa möjliga förutsättningar till alla er som vill ha full koll på vad som händer när lag Sigfridsson jagar det tredje raka svenska OS-guldet i sporten.

Hur fungerar poängräkningen i curling?

Narup: Man får poäng för antalet stenar man har som är bättre än motståndarens bästa. Men man får bara poäng för de stenar som ligger i boet.

Hur avgörs vem som har sista sten i omgången?

Narup: Under matchen är det den som senast tog poäng som börjar nästa omgång och det andra laget har då sista sten.

Vem som har sista stenen i matcherna i grundserien avgörs genom att varje lag drar varsin sten mot mitten i boet och den som är närmst får fördelen av sista sten i första omgången. I slutspelet har det lag som placerade sig bäst i grundserien sista sten i första omgången.

Det lag som har sista sten i en omgång väljer ofta att ta noll poäng istället för en. Hur kommer det sig?

Narup: Det hänger ihop med att man lämnar över fördelen av att ha sista sten när man tar poäng. Man värderar det högre att ha sista sten i nästa omgång än att ta en poäng. Gör du bara det du ska har du chans till minst en poäng, du ska göra bort dig rejält för att inte ha det.

Varför sopar man?

Narup: För att värma upp isen så att det blir mindre friktion mellan sten och is. Det gör att stenen inte greppar lika mycket i isen, utan går rakare och lite längre. Grovt räknat går det att förlänga stenen med tre meter genom att sopa.

När får man börja sopa motståndarnas sten?

Narup: Genom boet går det en centrumlinje och det är när stenen kommit bakom den som motståndarna får börja sopa. Bakom den linjen får dessutom bara en spelare per lag sopa, oavsett om det är din egen eller motståndarnas sten.

Den första spelaren i varje lag får inte slå bort de stenar som ligger framför boet. Varför är det så?

Narup: Den regeln tillkom under tidigt 90-tal för att det var så många som somnade på läktaren när det blev för defensivt spel. Det är ungefär som i fotbollen, när det förbjöds att passa hem till målvakten för att det skulle bli roligare för publiken.

Vad är skillnaderna mellan herr- och damcurling?

Narup: Sopningen är en skillnad. Killarna har mer muskler, kan sopa hårdare och därför har de fler möjliga uppgifter att göra.

En annan skillnad är att killarna kan skjuta iväg hårdare stenar.

En tredje är att på herrsidan är toppen bredare och killarna får fler tuffare matcher än tjejerna. Det gör att det är högre nivå på de avancerade slagen för killarna, helt enkelt för att de är vana att spela tuffare matcher där det behövs. Det är de tre skillnader jag kan komma på.

Varför är Sverige så bra i curling?

Narup: Det är tack vare traditionen, vi har haft väldigt många bra lag som inspirerat många. Samtidigt är det också mycket upp till de enskilda lagen.

Hur har Sveriges respektive Kanadas spel sett ut så här långt under OS?

Narup: Det jag sett under veckan är att Sverige har blandat riktigt, riktigt bra matcher med mer svajiga, medan Kanada har känts grymt stabila. Det svenska spelet har inte sett lika tryggt ut som det kanadensiska.

Hur slutar OS-finalen?

Narup: Drömmen att Sverige vinner genom att själva avgöra i sista stenen, men jag är rädd att Kanada är för starka. Vi kan absolut välta Kanada, men måste vara medvetna om att det är de som bär favorittrycket. Drömresultatet är 7–6 till Sverige, farhågan är 7–4 till Kanada.

OS-finalen mellan Sverige och Kanada börjar 14.30. Sportbladet rapporterar live här.

Följ ämnen i artikeln