Viktigast i skidvärlden – en 17-årig sydkorean

Publicerad 2016-02-28

Bergström: Han vinner guld, gästar talkshower och kan bli nästa storstjärna

Johaug för fysiken, Northug för showen, Sundby för träningsivern, Kowalczyk för ekonomin eller Kalla för känslorna?

Jo tack, de är betydelsefulla, men en åkare är viktigare för världens längdskidåkning.

Han är sjutton år och sydkorean.

Kristoffer Bergström.

För norsk del går U23-VM häpnadsväckande svagt. Inga medaljer i sprint, inga på damernas tio kilometer klassiskt och hittills bara ett guld och ett brons inför de avslutande stafetterna.

För svenskarna rullar det på bättre. Jonna Sundling och Jens Burman har vunnit guld, Karl-Johan Dyvik silver och Maja Dahlqvist brons.

Men den här texten handlar om resten av världen. För den går det alldeles lysande.

Inte nog med att Schweiz, Frankrike, Ryssland och Tjeckien har tagit medaljer, i juniorklassen har en korean visat att nästa storstjärna kan vara asiat. Han heter Magnus Kim och är, eller kan åtminstone bli, världens viktigaste längdåkare.

Magnus föddes i den sydkoreanska storstaden Busan och flyttade till Norge som femåring. Efter en uppväxt i båda länderna är pojken hemmahörande i två världsdelar, talar två språk och lyssnar till två namn.

På Norges Toppidrettsgymnas är han Magnus Bö, en 17-årig elev som främst satsade på skidskytte. I Sydkorea heter han Magnus Kim och är tonårsidolen som gästar talkshower och sportprogram.

I december debuterade Kim i världscupen. Han var yngst i fältet och svettades i mål nio minuter efter segraren Martin Johnsrud Sundby, men om avståndet låter tröstlöst är det lämpligt att jämföra med jämnåriga.

Sex lopp, fem medaljer

Förra veckan hölls ungdoms-OS i Lillehammer. Magnus Kim deltog i de tre längdloppen och vann två guld och ett silver. Dagen efter flög han till Rumänien för att ställa upp i U23-VM:s juniorklass, där åkarna är två år äldre än Kim. Han vann silver i sprint och 10 kilometer klassiskt, och slutade femma på 15 kilometer fristil.

Totalt blir det sex lopp mot bland annat Sveriges och Norges största talanger. De har resulterat i fem medaljer till Sydkorea.

OS i Sydkorea 2018 hägrar

Kim verkar vara lika delar fysfenomen och pluggis. Han har stilstuderat Sundby och Northug timvis för att bredda sitt kunnande, vilket är en av förklaringarna till att han är lika snabb i klassiskt som i skejt, i sprint som i distans. Han hade kunnat tävla för Norge, men hade då gått miste om den händelse som gör 17-åringen extra betydelsefull.

2018 går vinter-OS i Sydkorea. Hemmanationen behöver profiler för att hävda sig där, så trots att Magnus fortfarande kommer att vara tonåring under spelen blir förväntningarna uppskruvade.

– Vi drömmer om att Magnus ska ta guld för oss i Pyeongchang, säger den koreanske OS-chefen Shinsung Kang till VG.

Så vad tycker norrmännen om att deras kille byter land, hänger undan skidskyttegeväret och blåser ifrån dem i längdspåren?

Under ungdoms-OS lät skidbasen Erik Röste bara nöjd. Den norska seniordominansen är så oroande att konkurrensen från ett 50-miljonersland välkommas med öppna armar.

Skidsportens räddning?

– Detta är en stor möjlighet för skidsporten med tanke på att de två nästa vinterspelen går i Sydkorea och Kina. Skidsporten är ju i stor grad dominerad av Europa, och särskilt Västeuropa. Detta ger oss helt nya möjligheter, säger Röste till VG.

Tidningen slänger sedan ur sig en fråga som kan låta onödigt svulstig: kan det vi bevittnar vara räddningen för längdsporten?

Erik Öste svarar inte nej.

– Med hundratals miljoner kineser som har snö under benen är marknaden enorm.

Följ ämnen i artikeln