”Hon är starkast i hela skidvärlden”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Inte tagit chansen i Sverige – nu i Norge tack vare SVT:s expert

Lina Korsgren och Johanna Ojala
Foto: Bildbyrån
Lina Korsgren och Johanna Ojala

Hon har aldrig lyckats ta en fast plats i det svenska skidlandslaget och är, 28 år gammal, fortfarande en doldis för den breda skidpubliken.

Men nu ska Lina Korsgren bli bäst i världen tack vare SVT:s expert Johanna Ojala och ett norskt privatlag.

– Hon är starkast i hela skidvärlden. När liftarna stängde i Åre använde hon alpinbackarna för att träna stakning, säger norske legendaren Thomas Alsgaard till Dagbladet.

Thomas Alsgaard var inför säsongen tydlig med att han inte ville ha med några kvinnor i sin skidsatsning Team LeasePlan. Den 44-årige skidlegendaren säger till Dagbladet att han helt enkelt inte hade hittat någon kvinna utan kontrakt med rätt inställning.

Därför var det med stor skepsis Alsgaard tog emot ett sms från SVT:s skidexpert Johanna Ojala. ”Du måste i alla fall prata med henne, Thomas”, skrev Ojala och vädjade till norrmannen och träffa 28-åriga Lina Korsgren.

”Då är du galen”

Korsgren har inte nått den absoluta världsliten i längdskidor men Alsgaard såg trots det något helt unikt i den 28-åriga svenskan.

– Linda är den starkaste kvinnan i hela skidvärlden. När liftarna stängde i Åre använde hon alpinbackarna för att träna stakning. Det finns ingen annan kvinna som tänker så. Hon är som en tiger, säger Alsgaard till Dagbladet.

Thomas Alsgaard är så imponerad av den 28-åriga svenskan att hon som enda kvinna åker i hans stjärnspäckade lag i vinter. Vid den nationella premiären i Beitostölen i slutet av november var Korsgren också ensam om att staka sig igenom det tio kilometer långa loppet. Det slutade med en 13:e plats, bara 58 sekunder från pallen med etablerade världsåkare som Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Astrid Uhrendolt Jacobsen.

– Om du tränar stakning upp för en alpinbacke så är du galen. Det finns ingen kvinna som är lika stark i stakningen som hon. Ingen av de norska åkarna hade hängt med henne i stakning i till exempel Vasaloppet, säger Alsgaard.

”Inte intresserad av kända profiler”

Nu är också Vasaloppet ett av huvudmålen för Korsgren som i vinter ska försöka förbättra sin tredjeplats från förra året och vinna hela Långloppscupen sammanlagt.

– Thomas var lite skeptisk till mig först men Ojala rekommenderade mig och jag fick en chans att sälja in mig själv. Jag visade bra engagemang och attityd och det föll honom i smaken, säger Korsgren.

Alsgaard säger också att hans förhoppning är att hjälpa fler mindre kända åkare in i världseliten.

– Jag är inte intresserad av stora och kända profiler. De klarar sig på egen hand. Men det finns många där ute som har mycket av det som krävs men kanske inte nått resultaten ändå. De som har viljan, glöden och personligheten vill vi hjälpa att få de sista pusselbitarna på plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE