Wegerup: Risk att myggor stoppar OS

En påminnelse om vår litenhet och maktlöshet inför naturen

Zikaviruset sprider sig och med det oron för OS i Rio de Janeiro.

Ska små myggor stoppa hela det gigantiska evenemang som ett sommar-OS är?

Ingen vill tro det, men farhågorna växer.

Sportbladets Jennifer Wegerup.

År och åter år av planering. För de aktiva, som gjort och gör allt för att tajma formtoppen till OS. För arrangörerna. TV-bolagen, tidningarna, radiokanalerna. Alla resor, biljetter, hotell. Säkerhetsarrangemangen. Arenorna.

Miljarder och åter miljarder kronor som lagt ut och som ska tjänas in. Förväntningar och förhoppningar. För atleterna, ledarna, publiken, folket. Bara ett halvår återstår till OS i Rio de Janeiro.

Det största som händer i idrottsväg, i konkurrens med herrarnas fotbolls-VM. Att ens tänka tanken att ställa in, skjuta upp eller flytta de olympiska spelen känns otänkbart, närmast som en hädelse.

Ändå växer nu oron för OS i Rio i takt med att zika-viruset sprider sig. Allt fler är smittade i värdlandet Brasilien, som drabbats hårdast. Tusentals mänskliga tragedier utspelas, för barnen som föds med mikrocefali, för små och outvecklade hjärnor, och deras familjer.

Samtidigt återstår bara ett halvår till OS och ingen vet hur läget kommer att vara då, i augusti, med zika-viruset.

Kenyas olympiska kommitté meddelar nu att man inte kommer att ”riskera kenyanska idrottsmäns hälsa” om viruset når epidemiska nivåer. Ansedda läkare vid New York University Langone Medical Center kallar det ”oansvarigt” att hålla OS i Brasilien i ljuset av zika-spridningen.

Såväl IOK som SOK har hittills intagit en mer avvaktande inställning. Helt förståeligt – och rätt. Det finns ingen anledning att orsaka mer rädsla än nödvändigt.

Kan lätt leda till panik

Det är oroliga tider i världen och det sista vi behöver är internationell panik och hysteri.

Men så finns den andra sidan av saken, som Anthony Costello på WHO:s, världshälsoorganisationen, tar upp: ”Larmar vi för hårt anklagas vi för att orsaka panik. Är vi för försiktiga och situationen exploderar kommer vi att få kritik för att ha underskattat faran”.

Det verkligt problematiska är att även de medicinska experterna inte vet vart det här tar vägen. Ett halvår, tiden till OS börjar, är en blinkning i forskningssammanhang. Det tar tid och kräver stora resurser att spåra sjukdomars ursprung och hitta vaccin. Se bara på ebolan.

Samtidigt är ett halvår en evighet när det gäller för ett virus att sprida sig. Zika-viruset har fått sitt namn efter en skog i Uganda, där det upptäcktes redan 1947, utan att genom åren göra något större väsen av sig. Det finns i 23 länder.

Forskarna och experterna vet inte varför det exploderat just nu, i Brasilien och om det är en annan variant. Varför alla dessa fall av mikrocefali? Finns andra bakomliggande orsaker? Hur klara är kopplingarna till nervsjukdomen Guillan-Barré och eventuella dödsfall? Kan viruset mutera?

Alla manar till försiktighet i spekulerandet. Men, som WHO:s Anthony Costello säger: ”Det vi vet är att viruset tar sig in i hjärnceller och förstör dem”.

Att zika nu också uppges smitta via blod och saliv och är sexuellt överförbart gör läget värre.

Ett sommar-OS är inte bara en idrottsfest utan också en folkfest med allt vad det innebär av miljontals människor som möts, på olika sätt. Även i intim närkontakt.

Startade under fotbolls-VM 2014

Kort sagt: för ett virus är det en dröm, för den som vill förhindra smittspridning en mardröm. Man tror att zika-viruset etablerades i Brasilien just under fotbolls-VM 2014.

Just nu tycks zika enbart farligt för gravida eller de som planerar att bli gravida. Men bara det är illa nog. Hur skulle jag göra som kvinnlig atlet eller publik i en ålder där jag planerat att tävla/åka till OS och sen skaffa barn? Skulle jag våga lita på experterna eller inte ta några risker?

Råden om myggnät och myggmedel är ju närmast löjeväckande, alla vet hur svårt det är att undvika alla myggbett. Och såväl publik som atleterna är av naturliga skäl lättklädda.

Jag tror att OS kommer att bli av, om inte viruset antar epidemiska former under senvåren och försommaren och/eller ändrar form.

Så mycket pengar, prestige och även idrottslig glädje står på spel. År 2003 flyttades i och för sig damfotbolls-VM från Kina  till USA på grund av fågelinfluensan. Men det går inte att överhuvudtaget jämföra med att flytta ett sommar-OS.

Samtidigt var influensan, liksom den isländska vulkanen Eyjafjallajökulls utbrott år 2010, då flyget drabbades hårt, en påminnelse om vår litenhet och maktlöshet inför naturen.

Det lär alltså bli OS i Rio. Men risken finns att små virusbärande myggor kommer att kasta långa skuggor över spelen.