Svensk förlust i VM-premiären

Tre raka mål i tom kasse sänkte svenskorna

Publicerad 2017-12-02

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Tre raka mål i tom kasse sänkte Sverige definitivt i VM-premiären.

– Vi måste lära oss att byta, säger Nathalie Hagman.

Polen vann med 33–30 (17–15) sedan Sverige underpresterat i princip överallt på planen och i alla delar av matchen – inte minst i försvaret.

Det fina målvakts- och försvarsspelet från genrepet mot Danmark var som bortblåst när Sverige gick in i VM mot Polen.

I paus i VM-premiären hade Sverige släppt in 17 mål – lika många som i hela matchen i genrepet.

Det var mycket som inte stämde i första halvlek: räddningarna saknades, man drog på sig flera straffar och framåt var de bortkastade bollarna för många liksom de missade skotten: den polska målvakten Adrianna Placzek hade mer än dubbelt så många räddningar som Filippa Idéhn.

Bytte målvakt i paus

Tvivlet spred sig och för många spelare tvekade när de hade läge att springa igenom, inte minst i 6–5-spelet där man bara fick oavgjort ett par gånger.

Förbundskapten Henrik Signell bytte runt på flera positioner men man fick inte det att stämma.

Först i paus kom målvaktsbytet: Idéhn ut mot Johanna Bundsen. Men det hjälpte inte och efter 45 minuter bytte man tillbaka.

I början av andra halvlek fortsatte strafforgien när Sverige inte hängde med polskorna: tre raka straffar till Polen.

– Det beror på att vi blir för passiva, vi reagerar i stället för agerar, säger Henrik Signell.

Avgjorde i tomt mål

Men Polens avgörande ryck kom efter 37 minuter. Då tog Sverige ut målvakten när man hade en spelare utvisad och Polen kunde skjuta in tre raka mål över hela plan i Sveriges tomma kasse på 1,5 minut: 23–19, 24–19, 25–19.

– Det är för dåligt, säger Jamina Roberts.

– Vi måste lära oss byta. Till slut förlorade vi med just tre mål, säger Nathalie Hagman.

– Det är mål som vi normalt inte släpper in så ofta. Men vi var odisciplinerade i anfallsspelet. Sedan gick bytet lite för långsamt, kanske berodde det på trötthet, säger Henrik Signell och fortsätter:

– Det är lätt att säga att det är fel val såhär i efterhand. Den här gången släpper vi in bollarna, nästa gång gör vi det inte.

Sverige tog så lång tid på sig när man skulle byta in Bundsen igen att till och med när polskorna vid ett tillfälle tvekade och tog det lugnt så dröjde bytet så länge att man kunde kasta in bollen i mål över hela planen ändå.

– Det är alltid lätt att säga att det är fel val såhär i efterhand. Den här gången släpper vi in bollarna, nästa gång gör vi det inte, säger Signell.

Sverige fick dock ett ypperligt läge att få kontakt på allvar efter 45 minuter vid ställningen 26–28 då en polsk spelare blev utvisad. Men den utvisningen lyckades blågult förlora med 2–1.

Därefter ryckte polskorna igen och kunde till slut vinna med 33–30.