”Måste få svar av läkarna om Kalla”

Stor oro för Kalla och Halfvarsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

FALUN. Calle Halfvarsson, 31, och Charlotte Kalla, 33, är stora frågetecken inför VM.

Nu kan Kalla behöva undersökas medicinskt.

– Om hon ska vara aktuell för VM måste vi först och främst veta att hon är okej, säger landslagschef Anders Byström.

Byström & Co har på det stora hela angenäma problem inför den VM-trupp de snart ska ta ut. Framförallt vad gäller sprinters på damsidan. I dag nåde sex (!) av tjejerna semifinal. Och då var inte ens Maja Dahlqvist en av dem, eftersom hon föll och körde bort sig redan i kvalet.

– Annars hade vi haft sju damåkare i semifinal. Det blir jättetufft att välja mellan dem. Vi har fyra sprintplatser, så vi måste ställa av tre av de här sju åkarna, säger Byström.

När spikar ni truppen?

– Det gör vi nog under de närmaste dagarna. Vi får se om vi väntar med något till efter SM, men vi har sagt att vi ska göra det efter denna helg, för världscupen smäller högre än SM.

”Pratar med läkarna”

Om Byström har angenäma problem med sina sprintåkare är det snarare raka motsatsen vad gäller två av landslagets namnmässigt största stjärnor – nämligen Calle Halfvarsson och Charlotte Kalla.

Kalla drabbades av Covid-19 tidigare i vintras och gjorde under lördagen i Falun sitt resultatmässigt näst sämsta lopp i karriären. Ett rejält bakslag efter den fina insats hon stod för i Lahtis förra helgen.

Nu berättar Byström att Kalla har en tät dialog med landslagets medicinska team för att reda ut vad som händer.

– Hon pratade med våra läkare i går (lördag) och vi får se om vi ska undersöka om det är något kvar i kroppen efter Covid-infektionen. Läkarna får svara på vad nästa steg är. Det är det jag vill veta nu.

Läkarna misstänker att det är Covid som spökar?

– Ja, när det blir så stor skillnad från den ena helgen till den andra så … vi vet ju så lite om Covid och hur man reagerar på det. Det är lätt att säga att det finns spår kvar i kroppen, men vi måste ju försöka utreda om det kan vara så. Om det kommer att gå i jättevågor i flera veckor eller till och med månader. Man vet ju inte.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad är känslan här och nu? Kommer Kalla kunna åka på VM?

– Jättesvårt att säga. Vi måste först och främst veta att hon är okej rent fysiskt, att hon mår bra. Sedan får vi höra med Charlotte själv hur hon känner, om hon känner att hon kommer kunna prestera, säger Byström.

Magnus Ingesson, som har varit Kallas personliga tränare i flera års tid, säger att de har en löpande dialog med landslagets chefsläkare Per ”Pliggen” Andersson, men att det är svårt att göra tester och utredningar på hur kroppen reagerar efter en Covid-infektion.

– Så det är en utmaning.

Har hon varit orolig?

– Nej, inte inför denna helg. Hon tyckte att uppladdningen kändes bra. Men nu vet man ju inte hur det blir…

”Fått så jävla mycket skit”

Utöver Charlotte Kalla finns det även ett stort frågetecken för Calle Halfvarssons status. 31-åringen sågade sig själv efter fredagens distanslopp och valde att avstå söndagens sprint.

– Men jag tror inte att Calle är slut, säger landslagschef Anders Byström.

– Han är ofta väldigt hård mot sig själv i media, men några timmar efter intervjuerna är han inte lika hård. Vi får försöka hjälpa honom på rätt köl.

I intervjuerna efter fredagens lopp var Halfvarsson inne på att han kan komma att behöva ”skärma av sig” från folk och stänga in sig själv i en bubbla.

– Men det där tror jag är lite av en mediabild, att han har så många runtomkring sig. Det har han inte. Men Calle söker efter svar. Jag såg att Gunde (Svan) har varit med och sagt lite grejer. Calle ska nog inte lyssna på för många, utan mest på de han har allra närmast sig. Han får kanske fundera på vilka han vill ha runtomkring sig, säger Byström.

På frågan om det är någon idé för Halfvarsson att köra VM svarar han:

– Det är absolut en idé om vi kan få honom på rätt väg igen. Vi får se.

Byström säger också att han upplever att Halfvarsson får mycket ”oförtjänt kritik” i media och på sociala medier.

– Han har fått så jävla mycket skit. Det har vi ju sett genom åren, det är många som tycker ”varför håller Calle ens på?”. Det är mycket snack på sociala medier och det är tråkigt att höra, för Calle har gjort väldigt mycket för svensk skidsport. Folk som inte är insatta vet inte hur mycket tid han lägger ner och hur mycket han har kämpat för att ta sig tillbaka efter alla skador och sjukdomar.

Calle säger själv att han inte tar åt sig av kritiken, men gör han det?

– Jag tror inte att han läser och tar åt sig så mycket, men det är nog jobbigare för personerna runtom honom att se folk säga och skriva negativa saker om honom. Jag tycker inte Calle är värd det. Vi får försöka avskärma honom lite och försöka få honom att fokusera på sig själv och det han ska göra, säger Anders Byström.

Publicerad:

LÄS VIDARE