VÄSTERÅS

Västerås hade läge att rycka närmare ännu en SM-final i bandy.

Men Hammarby slog tillbaka på Rocklunda.

- Det är bra att åka hit och vinna. Det visar på styrka i laget, sade tränaren Stefan Karlsson efter 5-2-triumfen på bortais.

Västerås vann på ett snöigt Zinkensdamm i söndags med 3-1 efter en uppvisning i tätt försvarsspel.

Returen på Rocklunda bjöd minst lika dåligt väder - spöregn i första halvlek, ymnigt snöfall i andra - men lockade ändå 4 048 åskådare till läktarna.

Den här gången var det Hammarby, med förre VSK-aren och veteranen Stefan "Lillis" Jonsson, som sista utpost som tätade till effektivt.

VSK öppnade bäst, men kom av sig när Hammarby tog ledningen genom Patrick Sandell på hörna i 22:a minuten. Bara fyra minuter senare tog Richard Kock ner bollen efter en rejäl försvarsmiss av VSK och drog in 2-0 bakom landslagsmålvakten Andreas Bergwall.

Målvakten klart bäst

Att Bergwall var VSK:s bäste spelare för dagen säger en hel del om matchutvecklingen.

Hammarby skapade betydligt fler och hetare chanser än västeråsarna.

Kock styrde in 3-0-bollen på volley efter elegant förarbete av Jonas Claesson på vänsterkanten i 35:e minuten.

- Richard Kock fick visa än en gång hur duktig han är. Han kom till Hammarby med ett stukat självförtroende, men vi satsade på honom från första stund.

Han har en enorm potential och blev en lyckträff för oss. Nu börjar det lysa om honom, sade Stefan Karlsson.

Efter paus slog Jonas Claesson in en högerhörna i 51:a minuten innan Andreas Lindström fick öppet mål efter Richard Kocks genombrott och framspelning.

5-0 efter 57 minuter och poängen var helt i Hammarbys ägo.

- Det var individuella prestationer som avgjorde matchen, sade Stefan Karlsson.

Grinigt

VSK reducerade genom Per Fosshaug, som med sitt straffmål nu gjort mål i fem raka slutspelsmatcher, och Jarno Väkiparta. Men de regerande mästarna kom annars inte till sin rätta. Flera spelare uppträdde grinigt och drog på sig onödiga utvisningar när spelet gick i baklås.

- Det här blev just så svårt som jag trodde att det skulle bli. Deras ledningsmål fick oss att gå i fällan. Vi spelade för stressat och i det stora hela var vi aldrig riktigt nära att vinna, sade VSK-tränaren Magnus Berglund.