Guldvapnet: 200 kilo i bänkpress

Publicerad 2016-08-19

RIO DE JANEIRO. 200 kilo i bänkpress.

Det ska ge svenskt ­OS-guld i kanot.

– Det är en medveten strategi för att paddla snabbare helt enkelt, ­säger Petter Menning.

Gert Fredriksson, Agneta Andersson, Susanne G­unnarsson, Anna Olsson, Henrik Nilsson, Marcus O­scarsson... Sverige har en mycket stolt guldtradition

i kanot i OS.

Nu har det gått tolv år s­edan senast.

I Rio hoppas OS-debutanten Petter Menning bryta medaljtorkan när han går in i tävlingarna i dag och kör ­final i morgon.

– Jag får rysningar av att tänka på det. Att jag sitter här och har möjligheten känns stort, säger 29-­åringen när Sportbladet frågar hur det skulle kännas att kunna sälla sig till raden av s­venska OS-mästare i kanot.

Är inte beach-form

Menning har väntat i fyra år på den här möjligheten sedan han missade kvalet till London-OS. Däremellan har han tagit medalj i alla de tre VM som avgjorts.

Han har tränat en hel del också och där sticker onekligen sommarens person­liga rekord i bänkpress ut: 200 kilo.

Därmed torde Menning vara starkast i hela den svenska OS-truppen. D­iskusjätten Daniel Ståhl har till exempel ”bänkat” 190 kilo som bäst.

Nej, Menning har inte kört ”Beach 2016” som ett parallellt projekt till OS-satsningen. Bänkpressandet ska han dra nytta av på k­anotarenan och inte på C­opacabana.

”Kan bli uthålligare”

– Jag väger 92 kilo och för att sätta fart på dem krävs det en del styrka; det behövs en del tryck på paddeln för att få fart på grejerna.

Är det framför allt i starten det kan vara bra att vara stark i bänkpress?

– Den hjälps av styrkan, ja. Men man kan också titta på varje paddeltag: ju högre upp det är till mitt styrketak desto lättare blir varje tag. Då kan jag faktiskt bli uthålligare av att vara stark på en repetition i bänkpress, säger han.

– Det är en medveten strategi för att paddla snabbare helt enkelt. Sen är det alltid kul att bryta nya barriärer. Det ger energi till träningen