Valtteri Bottas vann Japan GP i F1 – och årets första VM-titel

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ferrari hade greppet - men Mercedes slog tillbaka.

Och säkrade årets första VM-titel.

– Jag är otroligt glad över detta!, jublar Valtteri Bottas

Ferraris Sebastian Vettel tog pole position före kollegan Charles Leclerc, men det var ingen av Ferraris bilar som kunde omvandla det försprånget i starten.

– Ljusen var tända väldigt länge och jag gjorde ett misstag, jag tappade rytmen och gjorde en usel start, säger Sebastian Vettel när han intervjuas efter målgång.

– Jag är tveksam till om ens en bra start hade hjälpt oss att vinna, Mercedes hade två bilar med i täten hela tiden och kunde därför spela mer med taktiken.

Misstaget i starten gjorde att Valtteri Bottas, Mercedes, tog ledningen och kommandot i loppet. Bakom honom kolliderade Leclerc med Red Bulls Max Verstappen redan i den andra kurvan, vilket ledde till att Leclerc tappade placeringar och Verstappen bröt loppet. Där tappade ferrari möjligheten att ha två bilar som kunde utmana om en pallplats.

1 av 2 | Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Valtteri Bottas.

Mercedes mästare - igen

I täten behöll Bottas sedan greppet om loppet och han vann Japans GP.

– Jag gjorde en väldigt bra start och hade ett mycket bra pace och detta var ett lopp jag kunde njuta av, säger Valtteri Bottas som tog sin tredje seger.

Bakom Bottas körde Ferraris Sebastian Vettel in som tvåa, han höll undan för för Lewis Hamilton. Det resultatet räckte för att Mercedes skulle säkra VM-titel för konstruktörer för sjätte året i rad.

– Jag är otroligt stolt över att vara en del av det här teamet, att vinna konstruktörs-VM sex år i rad är mycket imponerande, säger Bottas.

Teamet kommer också att ta hem förarmästerskapet, när fyra deltävlingar återstår har Lewis Hamilton ett grepp om sin sjätte VM-titel

Nästa deltävling avgörs i Mexiko om två veckor.

F1-bloggen: Mercedes vinner på Ferraris misstag - igen


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE