Inne att spelabandy ute igen

Publicerad 2016-02-01

Sverige-Ryssland i VM-finalen 2014.

Är bandy en inomhus- eller utomhussport?

Pamparna måste bestämma sig.

I dag startar ett världsmästerskap där det plötsligt är inne att spela ute igen.

Bandy-VM avgörs i ryska Uljanovsk och Sverige inleder resan mot den enda tänkbara finalen med att möta Finland och Kazakstan i Volga-Sport-Arena. Den påkostade multiarenan invigdes 2014, rymmer 5 000 åskådare och fungerar som hemmaborg för Volga, där elitserieprofiler som Anders Bruun, Robin Sundin, Kalle Spjuth och Misja Pasjkin har spelat. Klubben höll tidigare till på Trud-stadion, men naturisen som finns där går inte att jämföra med parketten som ligger blank under arenataket en halvmil bort.

Nu ska VM avgöras i Uljanovsk – och då fungerar Trud-stadion som huvudarena. Jodå, där möts Sverige och Ryssland i gruppspelet och på samma anläggning ska bandyns enda supermakter göra upp om VM-guldet på söndag.

Medan andra idrotter jobbar för att ge sina utövare ultimata förutsättningar tar bandysporten fem skär bakåt. Jag vet inte när beslutet fattades men det var förmodligen inte direkt efter den senaste utomhusfinalen, i Irkutsk 2014. Jag kan fortfarande höra det hjärtskärande skriket från finske huvuddomaren Juha-Matti Kanniainen, som fastnade med skridskon i en spricka i isen och bröt högerbenet.

Svåra förhållanden

Visst, om ismakare och vädergudar samtidigt har en bra dag är utomhusmatcher svårslagna, men antalet hallbyggen vittnar om att det inte finns några garantier. I värsta fall kan isen på Trud-stadion vara så dålig att de svenska supportrarna inte ens kan tänka sig att använda den till vodkan. Väderprognosen berättar om minus- och plusgrader, om snö och iskornsblandat regn – och om att det var rätt att ge David Pizzoni Elfving en plats i truppen. Blir det snömatcher kommer han att brotta ner både Sergej Lomanov och strålkastarställningarna på Trud-stadion.

På många sätt är det vansinne att förlägga huvudmatcherna utomhus, men på ett sätt är det förståeligt. Trud-stadion slukar 15 000 människor, och det ger publikintäkter och festbilder att sprida till tv-tittarna. Dessutom får värdnationen en sportslig fördel. Ryska spelare är vana vid dåliga förhållanden och som av en tillfällighet är Ryssland det enda laget som kommer att spela samtliga gruppspelsmatcher på Trud-stadion.

Vill helst spela inne

Jag pratade med Svenne Olsson om hattandet mellan inomhus- och utomhusspel medan han packade trunken inför den långa resan mot Vladimir Lenins födelsestad. Vid födseln 1870 fick han (Lenin, alltså. Svenne är född 1972 och har alltid hetat Olsson) efternamnet Uljanov, vilket förklarar ett och annat. Tidigare, fram till 1924, hette staden Simbirsk.

– Fick vi bestämma hade vi gärna spelat alla matcher inomhus, sa den svenske förbundskaptenen.

Jag förstår honom. I den svenska 18-mannatruppen är det bara sex spelare – Bollnästrion Andreas Westh, Per Hellmyrs och Daniel Berlin, Kalix Olov Englund och Hammarby-paret Adam Gilljam och David Pizzoni Elfving – som inte tillhör klubbar med egen hall.

Bandyn är på god väg att flytta in, och hitta hem. Att då spela en VM-final på naturis i en stad som rymmer en modern ishall med spegelblank is är som att flytta nästa års final i Australian Open från Rod Laver Arena till parkeringen utanför Melbourne Park.

Det kommer förstås inte att hända, men inom bandyn är allt möjligt.

Följ ämnen i artikeln